Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PONOS MOSTARA

Na današnji dan srušen
je Stari most (VIDEO)

Autor: M. G. | 09.11.2012 - 10:54:00h | Komentara: 0

Na današnji dan 1993. godine u 10.16 sati, kameni svod Starog mosta u Mostaru srušio se u Neretvu pogođen granatama, i svet je zanemeo.

Danas, 19 godina nakon ovog monstruoznog čina, kameni luk koji se nadvija nad Neretvom ponovno krasi Mostar.

Most je 427 godina čvrsto spajao dve obale Neretve dok ga 9. novembra 1993. godine nisu srušili pripadnici HVO-a. Vojska Hrvatskog veća obrane je granatiranje počela 8. novembra, ispaljeno je na desetine projektila u luk i kule, da bi svoj rušilački pohod okončali sledećeg dana, kada se most srušio u Neretvu. Ipak, Stari je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. godine, a godinu kasnije je dospeo na UNESCO-ovu listu svetske baštine.

Trenutno se za rušenje Starog mosta sudi zapovedniku HVO-a, Slobodanu Praljku, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u predmetu "Prlić i ostali". Večiti simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine. Njegovu izgradnju je naručio Sulejman Veličanstveni jer je bilo potrebno zameniti stari drveni viseći most.

Građenje je povereno Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo zvaničnih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučna konstrukcija na svetu i jedna od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Legenda kaže da je Hajrudin most morao da sagradi pod pretnjom smrću!

On je, navodno, na dan skidanja drvene konstrukcije pobegao iz Mostara zbog straha da će luk da se raspadne, te da će Sulejman svoj bes iskaliti na onome ko je gradio.

Luk je napravljen kamena tenelija. Visina svoda iznosi 28.7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa reke Neretve. Za čuvare su bile izgrađene dve kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Danas, Stari most u Mostaru posećuju turisti sa svih strana sveta, i bez obzira na to koliko puta ste prešli preko njega, nemoguće je ne diviti se njegovoj lepoti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP