Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GODIŠNJICA KRAJA RATA

Na današnji dan su pali Nemci

Autor: dw.de | 08.05.2015 - 10:12:00h | Komentara: 0

Pre tačno 70 godina, 8. maja 1945, na snagu je stupila bezuslovna kapitulacija nemačkog Vermahta. Ali time nije zavladao mir. Mnogi Nemci taj dan nisu doživeli kao oslobođenje…

Kraj Drugog svetskog rata

Kraj Drugog svetskog rata | Foto: Profimedia.rs

„Rat je završen. Oružje ćuti.“ Tu rečenicu je Hildegard Tajnert napisala u dnevniku svog muža, 9. maja 1945. godine, na dan kada je svuda u Nemačkoj objavljena kapitulacija nemačkog Vermahta.

Ubrzo nakon toga, u malom gradu Glac u Donjoj Šleziji, Johanes Tajnert, nastavnik latinskog, puca prvo u suprugu, a zatim i u sebe.
Ali, idemo redom…
Berlin-Karlshorst, 8. maj 1945, 23 časa i 45 minuta - Feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisuje bezuslovnu kapitulaciju nemačkog Vermahta. Tako je datiran zvanični dokument. U stvari, Kajtel je tek 9. maja potpisao dokument i njegov potpis je samo formalno ponavljanje onoga što je već zapečaćeno dan ranije u francuskom Remsu. Tu je general-pukovnik Jodl podneo „bezuslovnu predaju svih snaga na kopnu, na moru i u vazduhu vrhovnoj komandi savezničke ekspedicije i istovremeno vrhovnoj komandi sovjetskih trupa.“
Sva borbena dejstva treba prekinuti 8. maja u 23:01.

Na nagovor Staljina, ceremonija je morala da se ponovi u Berlinu. U Remsu nije bilo visokih predstavnika sovjetske armije. „To je svakako igralo određenu ulogu“, kaže Margo Blanko iz nemačko-ruskog muzeja u Berlinu.

Parada u Moksvi povodom Dana pobede

Parada u Moksvi povodom Dana pobede | Foto: Profimedia.rs

Kraj „Trećeg Rajha“? General Denic još uvek na dužnosti

Nemačku kapitulaciju su potpisali vrhovni komandant Kajtel za ceo Vermaht, general pukovnik Štumpf za vazduhoplovstvo i general admiral Fon Frideburg za mornaricu. Potpisi u Remsu i Karlshorstu urađeni su u dogovoru sa predsednikom Rajha Karlom Denicom.

Pošto je Hitler izvršio samoubistvo 30. aprila, Denic je bio zvanični naslednik diktatora. Njegova privremena nacionalna vlada je od bekstva iz Berlina u Flensburgu i vraća se tamo nakon potpisivanja u Karlshorstu.

  - Nije kapituliralo Nemačko carstvo već Vermaht - kaže Johanes Hurter sa Instituta za savremenu istoriju u Minhenu. Tek 23. maja britanski okupatori uhapsili su Denica i sve članove Vlade - i to na insistiranje Amerikanaca, koji su čuli da su i posle 8. maja ljudi egzekutirani na osnovu presuda nemačkih vojnih sudova.

Takozvani „Nulti sat“ za Nemce nije odzvonio tek 8. maja.

Za Ester Bejarano, bilo je to krajem aprila, kada su se sastali ruski i američki vojnici. Slaveći, oni su zajedno zapalili Hitlerovu sliku. Tu su bile i neke jevrejske devojke koje su uspele da pobegnu sa jednog od „marševa smrti“ kojih je bilo širom nemačkog Rajha. Jedna od njih je Ester Bejarano.

  - Igrali su svuda oko slike i ja sam svirala - seća se 90-godišnjih žena. To je bilo prvi put da dobrovoljno svira harmoniku, nakon što je muziciranje u ženskom orkestru Aušvica bila jedina šansa da preživi.

  - To je bio moje oslobođenje. Znali smo da smo sada slobodni ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP