Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AKCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Na granici otkrili GMO soju

Autor: Srna | 01.07.2015 - 10:41:00h | Komentara: 0

Inspekcijski organi BiH na granici su zaustavili šlepere koji su pokušali uvesti zabranjenu genetski modifikovanu sojinu sačmu.

Soja

Soja | Foto: Profimedia

Ovaj proizvod se upotrebljava u ishrani stoke i peradi, pa se strahuje da su genetski modifikovane supstance dospele i do proizvoda životinjskog porekla koji se koriste za ljudsku ishranu, piše "Dnevni avaz".
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da je afera otkrivena pre desetak dana, kada je na graničnom prelazu Orašje primećen enorman uvoz sojine sačme, zbog čega je odlučeno da budu uzeti uzorci iz svakog desetog šlepera i da budu poslati u Federalni zavod za poljoprivredu u Sarajevu.
Tirak je rekao da je svaki kontrolisan uzorak, njih petnaestak, pozitivan na genetski modifikovane organizme zbog čega je naređeno carinicima i graničnim prelazima da kamioni moraju čekati dok ne bude utvrđeno stanje.
Prema njegovim rečima, verovatno je riječ o dobro organizovanom lancu uvoza, s obzirom na to da su, kada je naređeno uzimanje uzoraka na graničnom prelazu Orašje, uvoznici sporne soje masovno pokušavali uvoz na prelazu Gradiška, ali kada su i tu počeli da uzimaju uzorke, ponovo su pokušavali preko Orašja.
Tirak je rekao da je roba iz Latinske Amerike, odnosno Brazila, u velikim količinama dopremljena do slovenačke luke Kopar, a razne firme iz regiona dalje se pojavljuju kao distributeri, izvoznici, uvoznici.
- Budući da je uzorak uziman sa svakog desetog šlepera, a da su ostale količine sojine sačme već uvezene na tržište BiH, izdaću naredbu za unutrašnju kontrolu kako bi bilo utvrđeno kome su uvoznici dalje prodali sporni proizvod - naglasio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Tirak poziva na oprez one koji kupuju sojinu sačmu i ističe da im reper treba biti cijena, s obzirom na to da je ona genetički modifikovana i do dva puta jeftinija od prirodne.
On je istakao da u BiH nije dozvoljen uvoz genetski modifikovane hrane za životinje, a da će sporne količine sojine sačme biti uništene, odnosno vraćene odakle su i došle.
Tirak je rekao da će inspekcijski organi učiniti sve da pronađu uvezene količine, da istraže način i motiv uvoza, te ima li elemenata krivičnog dela, a ako namere budu svesne, uključiće i organe gonjenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP