Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPASONOSNO

Na tragu su vakcini protiv ebole!

Autor: RTS | 10.08.2014 - 08:25:00h | Komentara: 0

Klinička ispitivanja vakcine protiv smrtonosnog virusa ebole bi trebalo uskoro da počnu, a široka primena te vakcine bi mogla da otpočne već u prvim mesecima 2015, saopštila je Mari-Pol Kjeni, zamenica generalne direktorke Svetske zdravstvene organizacije.

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Njen kolega Žan-Mari Okvo Bele, šef odseka za vakcine SZO, je za francuski radio RFI rekao da će britanska farmaceutska kompanija "Glakso Smit Klajn" kliničko ispitivanje vakcine protiv ebole otpočeti u septembru i da je on optimista u pogledu stvaranja uslova za njenu dostupnost na tržištu, prenosi AFP.

Kjenijeva priznaje da, s obzirom na situaciju sa ebolom, vakcina za tu bolest sigurno neće biti testirana tako rigorozno kao što je to slučaj sa drugim vakcinama i lekovima jer bi to bilo nemoguće, prenosi Tanjug.
Verovatno je da će ova vakcina biti puštena na tržište nakon provere njenih rezultata i bezbednosti na manjem broju ljudi nego što je to uobičajeno, ističe Kjenijeva.

Napomenula je da su na izradi vakcine za ebolu angažovani brojni istraživači kako bi se olakšao i ubrzao njen razvoj, ali je dodala da je vrlo važno ubrzati i odobrenja vlada afričkih zemalja za prvu fazu testiranja, što u tim državama može da potraje i mesecima.
Kjenijeva se ipak nada da zbog hitnosti situacije testiranje vakcine za ebolu neće imati tretman kao kad je u pitanju bilo koja druga vakcina ili lek.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP