Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ANALIZA ASOŠIJETED PRESA

Nacizam u Hrvatskoj nije iznenađenje!

Autor: A. P. | 23.06.2015 - 14:21:00h | Komentara: 1

Bila je to jedna od najvažnijih noći u sportskom kalendaru Hrvatske - Utakmica protiv italije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Nekoliko sekundi nakon što je sudija dao znak za početak, a direktan prenos počeo širom sveta džinovska svastika se pojavila na terenu šokirajući evropske fudbalske zvaničnike.

Hrvatska

Buđenje ekstremne desnice u Hrvatskoj | Foto: Profimedia

Na ovaj način agencija Asošijeted pres započinje analizu aktuelnog trenutka u Hrvatskoj, u kojoj navodi da nacizam kod naših zapadnih suseda nije nikakvo iznenađenje.

U tekstu se dalje navodi da je svastika koju su vandali naneli nekim hemijskim suspstancama, a koja je postala vidljiva tek kada su upaljeni reflektori na Poljudu, postala je najveći simbol buđenja ultranacionalističkih osećanja u najmlađoj članici Evropske unije. Nažalost, ne i jedini.

U gradovima na istoku Hrvatske gde živi mešovito stanovništvo, uobičajeno je razbijanje ćiriličnih tabli i precrtavanje istih sa slovom "U", koje predstavlja simbol ustaškog režima. Vikendima, uzvici ustaša čuju se na sportskim događajima i rok koncertima“, navodi AP.
Novinska agencija piše da pojava takvih simbola nije iznenađujuća u državi koja je u Drugom svetskom ratu poslala desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma u logore smrti.
“Ipak, toga su svesni aktuelni lideri Hrvatske, koji su pozvali na promene u ponašanju i razmišljanju posle velikih osuda koje su stigle sa svih strana sveta zbog svastike na fudbalskom terenu“, zaključuje AP i citira izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
“Ovaj čin je naneo nemerljivu štetu reputaciji hrvatskim građanima i njihovoj domovini, širom sveta. Moramo da stavimo tačku na takve stvari“, navela je Kitarovićeva.

Agencija dalje u tekstu donosi izveštaj iz Blajburga gde su desničari i ove godine odali počast ustašama i domobranima koje su ubili partizani na kraju  Drugog svetskog rata. komemoracija u Blajburgu je ove godine okupila 40.000 ljudi. Istovremeno u Evropskoj uniji se obeležavalo 70 godina od pobede nad fašizmom. U Blajburgu je bila u predsednica Grabar-Kitarović.

"Nažalost, ekstremna desnica je danas najvidljivija nego ikad u poslednjih 25 godina u Hrvatskoj", kaže istoričar Hrvoje Klasić.

Agencija podseća da je ovo izborna godina u Hrvatskoj.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 23.06.2015 15:33h

    Шта значи хрватски амблем у виду шаховнице?Не значи ништа!Са тим квадратићима на дресу европски спортски новинари су га прогласили за најружнији!Можете ли да замислите хрватску емисију на кабловској о историји а титлована на српскоме језику?Српски говоре и пише на српскоме језику.Идеално за глуво неме особе.Које су то муке да знаш да си србин а мораш да се декларишеш као хрват.Говориш српски језиком и носиш српско име и презиме!Опћа зезанција,не!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP