Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRELEPO

Najromantičnija bašta na svetu! (VIDEO)

Autor: Kuća stil | 25.11.2014 - 20:20:00h | Komentara: 0

Botanička bašta Ninfa koja se nalazi u blizini Rima nedavno je proglašena za najromantičniju baštu na svetu!

basta

Ovaj vrt je rađen u engleskom stilu i potiče iz 19. veka, kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlje koje su vekovima bile napuštene u blizini Ninfe, grada koji je napušten još u srednjem veku. Grad koji je nekada imao 150 kuća i sedam crkava bio je stajalište za hodočasnike i trgovce na drevnom rimskom putu, ali je uništen tokom građanskog ratom, a kasnije postao i utočište umetnika.
Danas baštom upravlja fondacija koja nosi ime po Rofredu Kaetaniju, muzičaru i štićeniku mađarskog kompozitora Franca Lista, koji je osmislio potočiće i vodopade, stvorivši tako opčinjavajuće melodije bašte.
Kaetanijeva supruga Amerikanka Margerit Čapin dodala je bašti ruže, irise, petunije i paviljon bambusa. Često je provodila vreme u njoj zajedno sa prijateljima Virdžinijom Vulf, Tenesi Vilijamsom, Trunapom Kapotijem, Albertom Moravijem i Pjerom Paolom Pazolinijem.
Danas baštu udaljenu oko 70 kilometara od Rima krasi 1.300 različitih vrsta biljaka, uključujući i one retke biljke iz Brazila, Irana i severne Afrike. Banane, američki ljiljani i japanski javor takođe se mogu videti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres, a sofisticirani izgled upotpunjuju i specijalni aranžmani biljaka iz celog sveta.
U sklopu bašte nalaze se i ruševne rimskog mosta, stara carinarnica i bazeni sa pastrmkama i florom. Inspirisan igrom svetlosti i vode na zidovima carinarnice, italijanski pisac Ðorđo Basani napisao je baš na ovom mestu i roman "Vrt Finci-Kontijevih".
"Basani se pred smrt vratio ovde, poslednji put. Bio je veoma bolestan i uz težak uzdah mi je rekao: Sad mogu da umrem", kaže šef Fondacije Rofredo Kaetani Lauro Marčeti za AFP.
"Noću, na tzv. slavujevom mestu, i danas slušamo neponovljivi koncert ptičijih pesama i vode", dodaje Marčeti.
Stoga ne čudi što od aprila do novembra “Ninfu” poseti oko 55.000 posetilaca iako se vrt ne reklamira, već se do njega dolazi isključivo "usmenom" preporukom.
Pogledajte video i bar na kratko osetite neponovljivu lepotu najromatičnije baste na svetu.


Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP