Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JAPANAC DŽIROEMON KIMURA

Najstariji čovek proslavio 116. rođendan!

Autor: Beta - AFP | 19.04.2013 - 13:55:00h | Komentara: 0

Najstariji čovek na svetu, Japanac Džiroemon Kimura, proslavio je danas 116. rodjendan, a pošto je on samo jedan od skoro stotinu stanovnika svog grada koji su doživeli tako pozne godine, lokalne vlasti su inicirale istraživanje kako bi se otkrila tajna njihove dugovečnosti.

Džiroemon Kimura

Džiroemon Kimura

Na Kimurinom rođendanu bili su članovi njegove porodice, posetio ga je gradonačelnik grada Kjotango, a čestitke mu je uputio i premijer

Japana Šinzo Abe.
"Doprineli ste ponosu i poverenju prema japanskom narodu", naveo je u
svojoj čestitki Šinzo Abe. Kimura se danas iz bolnice vratio kući, gde živi sa ženom i jednim unukom. Inače ima sedmoro dece, 14 unuka i 25 praunuka, koji imaju ukupno 14 dece.
Kimura je rođen 19. aprila 1897. godine, 40 godina je radio u pošti, a pošto je otišao u penziju, počeo je da se bavi zemljoradnjom, kojoj je bio posvećen do svoje 90. godine. Mnogi se pitaju koja je tajna vitalnosti najstarijeg čoveka na svetu, a delimičan odgovor dobiju kada saznaju da Kimura nikada nije pušio,
da umereno jede, kao i da povremeno pije alkoholna pića, ali da nikad
ne preteruje.
Njegova deviza je "lagana hrana za dugovečnost", kaže jedan lokalni zvaničnik, koji podseća da je Kimura samo jedan od stotina stanovnika Kjotanga koji su doživeli tako pozne godine. Zbog toga je opština Kjotanga pokrenula istraživanje o načinu ishrane svojih stanovnika, kako bi se otkrila tajna njihove dugovečnosti.
"Zanima nas šta jedu, i u kojim količinama. Želimo da znamo i koliko soli unose u organizam", rekao je jedan lokalni zvaničnik. On je naveo da u regionu Kjotanga ima 2,5 puta više stogodišnjaka nego u obližnjim gradovima, kao i da će po završetku istraživanja biti objavljena knjiga recepata za zdravu ishranu.
"Želimo da stanovnici saznaju tajnu dugovečnosti, ali i da privučemo turiste u ovaj grad, u kojem se tako dugo živi", rekao je jedan zvaničnik. Najstarija žena na svetu, Misao Okava je takodje iz Japana, a 115. rođendan je proslavila 5. marta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP