Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS

Našli tegle sa ostacima pobijenih Jevreja

Autor: Tanjug | 21.07.2015 - 13:52:00h | Komentara: 1

U medicinskoj školi u Strazburu pronađene su labaratorijske epruvete i tegle u kojima je nacistički lekar August Hirt sačuvao ostatke žrtava Holokausta, piše "Gardijan".

Ljudima u pozorištu pozlilo od nacističke priče

Ilustracija/Profimedia

Stakleni orman u kojem su bile sakivene epruvete i tegle pronađen je zahvaljujući pismu iz 1952. godine u kojem se opisuju medicinska istraživanja nad telima ubijenih Jevreja, koje je sprovodio zloglasni profesor anatomije.

U pismu, na koje je naleteo istraživač iz Strazbura Rafael Toledano, direktorka škole za forenziku na Univerzitetu u Strazburgu Kamilie Simonin opisuje skladišta u kojima su se držali uzorci tela Jevreja.

Nad 86 Jevreja, Hirt je sprovodio eksperimente i ubijao ih u gasnim komorama, koje su napravljene po njegovim posebnim zahtevima.

Simonin u pismu pred suđenje Hirtu pita sudiju da li uzorci mogu biti od koristi, ali nije poznato da li i kako joj je on odgovorio, rekao je sadašnji direktor instituta Žoan Sebastien Raul.

Ostaci tela žrtava nacističkog lekara otkriveni su tek nakon što su Toledano i Raul 9. jula razbili vrata muzeja forenzičkih nauka na univerzitetu i otkrili kontejner za skladištenje, teglu i epruvete koji su, kao što je opisano u pismu, posebno označeni.
- Šokirali smo se otkrivši da su te tegle i dalje tu, da u muzeju imamo predstavljene delove Jevreja, koje su ubili nacisti - rekao je Toledano.

Kancelarija gradonačelnika Strazbura saopštila je da se nada da će se ostaci vratiti jevrejskoj zajednici u tom gradu kako bi mogli da sahrane svoje sunarodnike.
Hirtu je, nakon što mu je u Francuskoj suđeno u odsustvu 1952. godine, izrečena smrtna kazna zbog sprovođenja eksperimenata.

Francuske vlasti, međutim, tada još uvek nisu znale da je zloglasni nacistički lekar počinio samoubistvo krajem Drugog svetskog rata već su mislile da se krije u Nemačkoj.
 
Poslednji komentari
  • milorad Vreme: 22.07.2015 05:57h

    Samo ukrajinsko rukovodstvo sa porosenkom i jacenjukom na celu su krivi za obaranje aviona.nije smeo leteti u zoni ratnih dogadjanja.bilo koja druga opcija je samo pranje ruku od odgovornosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP