Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VRBOVALA PREKO TVITERA

Nastavnica iz Sijetla glavna za regrutovanje u IS?

Autor: Tanjug | 30.04.2015 - 16:10:00h | Komentara: 0

Nalogom na Tviteru sa više od 8.000 sledbenika, koji je donedavno aktivno "vrbovao" nove pripadnike ekstremističke organizacije Islamska država (IS) i obezbeđivao im prevoz do Sirije, upravljala je mlada nastavnica iz Sijetla, prenose svetski mediji.


Britanski Kanal 4 je istraživao o Tviter nalogu UmmWaqqas, koji je promovisao IS dok nije ugašen 17. aprila, i otkrio da se iza njega krije žena od 20-ak godina za koju se veruje da je Evropljanka, a prema kontaktima koje je održavala sa mnogima koji su otišli na Bliski istok i pridružili se IS, može se zaključiti da je najverovatnije Britanka, prenosi "Raša tudej". Međutim, britanski kanal, koji je proučavao višegodišnju istoriju ovog naloga, navodi da je identifikovao sedam fotografija postavljenih u prošlosti na lokacijama u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Simbol otpora islamistima

Ilustracija

Utvrđeno je i da se ta žena najverovatnije zove Ravdah Abdisalam, na osnovu naloga na Fejsbuku pod tim imenom za koji su korišćene slične fotografije i nazivi koji su se ranije mogli naći i na njenom Tviter nalogu.
U jednoj od poruka koje je ranije objavila na Tviteru, a koje nisu vezane za IS niti za radikalni islamizam, ona kaže da je odlučila da se više ne bavi novinarstvom, već da se posveti predavanju.

Saudijska Arabija žene burka

Abdisalam se verovatno sklonila u Saudijsku Arabiju | Foto: Profimedia

 

Njeni prijatelji su britanskom kanalu rekli da ona više ne živi u Sijetlu, već u Medini u Saudijskoj Arabiji ili, pak, u Denveru u Koloradu.
U "putnom vodiču" IS za potencijalne regrute koji putuju u Tursku da bi prešli granicu sa Sirijom, Tviter nalog UmmWaqqas je naveden kao jedan od glavnih kontakata, navodi Kanal 4.
Pored toga što je promovisao putovanja u Siriju i Irak i pridruživanje IS, ovaj nalog je opravdavao zločine koje čini ta ekstremistička grupa, kao što je pogubljenje zarobljenog jordanskog pilota, koje objašnjava kao osvetu u stilu "oko za oko, zub za zub".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP