Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MOTOR KOJI RADI BEZ GORIVA

Naučniku su se svi smejali, a onda ga je proverila NASA: Nemamo pojma kako radi, ali radi!

Autor: Jutarnji.hr | 03.08.2014 - 12:02:00h | Komentara: 1

Naučna zajednica godinama se rugala izumitelju Rodžeru Sojeru, koji je tvrdio kako je stvorio motor za svemirska vozila koji ne koristi gorivo. Njegov EmDrive svi su proglasili nemogućim, jer njegov rad krši sve poznate zakone fizike.

Kineska raketa Čang'e-3 / Foto: AP

Možda NASA uskoro počne da koristi neverovatan motor  / Foto: AP

Njegov potisnik navodno koristi virtualnu plazmu kvantnog vakuuma, tako što ‘odbija mikrotalase unutar zatvorenog prostora.’
Mikrotalase proizvodi struja koju je moguće dobiti sunčevom energijom, a potisnik ne koristi nikakvo drugo gorivo, što znači da krši zakon očuvanja momenta.
No, smeh naučnika je zamenilo čuđenje, nakon što su dva ugledna tima u svetu uspeli da izgrade EmDrive i ustanovili da - radi.
Grupa kineskih naučnika sagradila je EmDrive 2009. godine, i postigao je potisak od 720 mN - otprilike dovoljno za potisnik satelita, no međunarodna naučnna zajednica ostala je skeptična spram njihovih tvrdnji.
Sada, američki tim u NASA-inoj naprednoj laboratoriji uspeo je da ponovi njihov uspeh - sagradili su sličan potisnik koji radi na istom principu. Njihov model proizvodi samo 0.3 mN, no svejedno dokazuje da motor radi. Ni sami ne znaju kako, no potvrdili su da radi.
- Testovi su pokazali da potisnik s rezonantnom šupljinom, jedinstveni potisnik na struju, proizvodi silu potiska koju ne možemo pripisati niti jednom poznatom elektromagnetskom fenomenu, i potencijalno demonstrira interakciju s virtualnom plazmom kvantnog vakuuma, stoji u NASA-inom saopštenju.
 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • LUX Vreme: 04.08.2014 14:10h

    covek dosao sa druge planete da pomogne primitivnoj planeti a oni jedva prihvatili !!?? ali ipak sva sreca sto nije dosao u Srrbiju propao bi svaki pokusaj da probudi drvene glave!!????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP