Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠIBENČANI IZBACILI TITA

Ne žele diktatora!

Autor: Beta | 26.05.2015 - 17:01:00h | Komentara: 1

Šibensko Gradsko veće danas je većinom glasova odbornika odlučilo da iz naziva glavnog gradskog trga izbaci ime Josipa Broza Tita, što je nastavak polemika u hrvatskoj javnosti o ulozi predsednika nekadašnje SFRJ i vođe jugoslovenskog antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Na današnji dan,  pre 35 godina,  umro je Tito

Više ga ne vole ni u Hrvatskoj: Josip Broz Tito | Foto: Profimedia

Vladajuća većina na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) podržala je predlog vanparlamentarne stranke Hrast uz obrazloženje da je Tito bio diktator, i izbrisala njegovo ime iz naziva gradskog trga – Poljane Maršala Tita. Ubuduće će taj trg formalno nositi ime Poljane, prenosi Slobodna Dalmacija na portalu.

Uoči izjašnjavanja o uklanjanju Titovog imena, odbornici Socijaldemokratske partije (SDP) kolektivno su napustili sednicu.
"Ovo je čitanje optužnice Titu, a ne obrazloženje za preimenovanje Poljane", rekao je odbornik SDP-a Joško Šupe napuštajući gradsku većnicu.
Odlukom šibenskog Gradskog veća nastavljena je polemika o Titu koja se ponovo zahuktala izborom kandidatkinje HDZ Kolinde Grabar-Kitarović za predsednicu Hrvatske. Ubrzo po preuzimanju dužnosti, ona je uklonila Titovu bistu iz predsedničke rezidencije na Pantovčaku u Zagrebu, uz obrazloženje da je Tito bio diktator.
Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač HDZ, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora.
Potez predsednice Hrvatske izazvao je brojne kritike, a Savez antifašističkih boraca Hrvatske nedavno je zbog toga odbio njeno pokroviteljstvo nad obeležavanjem 70. godišnjice pobede nad fašizmom.
Poslednji komentari
  • kenijac Vreme: 26.05.2015 18:38h

    verovatno bolje živite sada nego za vreme tita, kao uostalom i mi srbi, putujemo svuda po svetu, svi nas cene, opšte milina jedna.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP