Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLEDNJE OBRAĆANJE BENEDIKTA XVI VERNICIMA:

„Nekad mi se činilo kao da Bog spava!”

Autor: Ekipa Alo! | 28.02.2013 - 08:24:00h | Komentara: 0

Oprostio se! Papa Benedikt XVI je govorio o trenucima „radosti i svetlosti“, ali i o „uzburkanim vodama“ tokom svog pontifikata u emotivnom obraćanju vernicima pre nego što večeras u 20 sati napusti tron Svetog Petra!

Prvi papa posle  600 godina koji  dobrovoljno napušta  tron Svetog Petra:  Benedikt XVI

Prvi papa posle 600 godina koji dobrovoljno napušta tron Svetog Petra: Benedikt XVI | Foto: AP

Papa je u otvorenom papamobilu došao na trg Svetog Petra, gde ga je dočekalo više od 150.000 vernika i turista koji su se okupili da ga čuju poslednji put pre nego što se povuče iz javnog života. Mnogi od njih nosili su zastave i plakate sa rečima „hvala“ napisanim na raznim jezicima.


„Zadnjih godina bilo je trenutaka kada mi se činilo da Bog spava. Osetio sam da mi ponekad nedostaje snage i molio sam Boga da mi pomogne. Voleti Crkvu znači imati hrabrosti doneti i teške odluke, ne zbog sebe, nego zbog Crkve. Papa pripada svima i svi pripadaju njemu”, rekao je Benedikt XVI i istakao da neće napustiti Crkvu i vratiti se privatnom životu, nego će ostati na krstu uz Isusa!

Više od 150.000 vernika  i turista u Vatikanu

Više od 150.000 vernika i turista u Vatikanu | Foto: Reuters


Papa se zahvalio kardinalima, kolegama i vernicima za podršku i poštovanje njegove odluke da bude prvi papa u 600 godina koji je podneo ostavku. Inače, papa će se danas pre podne oprostiti od kardinala, a po podne će iz Vatikana u 17 sati helikopterom otići u Kastel Gandolfo, mesto svega 25 kilometara udaljeno od Vatikana, gde će provesti vreme do obnove samostana Mati Eklesie.
Njegov pontifikat će zvanično prestati u 20 sati, kada počinje period „Prazne stolice“. Članovi Kardinalskog kolegijuma sastaće se u ponedeljak i odlučiti kada će početi konklava, sastanak Kardinalskog sabora Katoličke crkve koji će u tajnosti birati novog poglavara Katoličke crkve.

Crvene cipelice

Crvene cipelice

Vraća crvene cipelice!


Vatikan je objavio da će papa kad se povuče imati zvanje papa emeritus i da će zadržati ime Benedikt XVI i počasnu titulu Njegove svetosti. I dalje će nositi belu odoru, ali bez crvenih cipela, kape i drugih obeležja. Njegov prsten će biti uništen. Benedikt XVI će iz Vatikana sa sobom poneti porodičnu fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i sestra Marija, drveni krst iz rodne Bavarske, pozlaćeni budilnik koji je dobio na poklon posle konklave 2005, kao i tanjir na kojem je utisnut papski grb.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP