Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BLESAVO

Nelegalno podigao planinsku
vilu na 26. spratu u Pekingu!

Autor: Beta-AP | 13.08.2013 - 12:25:00h | Komentara: 0

Jedan kineski medicinski mogul šest godina je gradio nelegalnu privatnu stenovitu strukturu koja podseća na planinski vrh i luksuznu dvospratnu vilu na jednoj stambenoj zgradi u Pekingu, a sada su mu kineske vlasti dale rok od 15 dana da sve to sruši.

Planinska vila u Pekingu

Planinska vila na vrhu solitera u Pekingu | Foto: AP

Stenoviti kompleks soba, kamenja, drveća i žbunja na vrhu 26-spratne zgrade izgleda kao nešto izgradjeno na morskoj litici, i postalo je poslednji simbol nepoštovanja propisa od strane bogatih Kineza.
Zdanje koje je nezvanično nazvano "najnečuvenijom nelegalnom strukturom" godinama je bilo "trn u oku" suseda, koji su se žalili vlastima da "skalamerija" od 800 kvadrata i okolno rastinje štete zgradi na kojoj su napravljeni, no ništa nije preduzeto.
Susedi su se žalili i na preglasnu muziku tokom celonoćnih zabava koje je medicinski mogul organizovao u svom luksuznom domu.
"Godinama je pravio zdanje. I to je normalno radio noću. Bio je veoma arogantan. Nije mogao manje da mari za moje prigovore", rekao je jedan od stanara zgrade na kojoj je kontroverzni medicinar napravio svoje zdanje.
Lokalne vlasti rekle su danas da će srušiti dvospratno zdanje u roku od 15 dana, osim ukoliko vlasnik ne donese dokaz da ga je legalno izgradio.

Planinska vila u Pekingu

Gradio je vilu šest godina a mora da je sruši za 15 dana | Foto: AP

Vlasnik vile je identifikovan kao biznismen tradicionalne kineske medicine i bivši član okružnog političkog savetodavnog tela koje se nalazi na 26 spratu zgrade.

U izjavi za list Bejdžing tajms (Beijing Times), taj neimenovani bisnismen je rekao da će se povinovati naređenju vlasti, ali je odbio da svoje zdanje nazove vilom, već je rekao da se radi "samo o dekorativnoj bašti".
Vlasti su preduzele akciju tek pošto su juče kineski mediji objavili fotografije spornog kompleksa.
Slučaj medicinskog mogula iz Pekinga, medjutim, nije usamljen u Kini, ogrezloj u korupciju, naročito kada se radi o gradnji.
Mada tehnički sva zemlja u Kini pripada državi, sa kupcima nekretnina koji je dobijaju u zakup na 70 godina, propisi se često krše, a vlasnička i prava na korišćenje nisu uvek jasna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP