Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODLUČNA!

Nemačka neće učestvovati u udarima na džihadiste!

Autor: Tanjug | 12.09.2014 - 14:58:00h | Komentara: 1

Nemačka vlada neće učestvovati u vazdušnim udarima koje su predložile SAD protiv džihadista Islamske države, rekla je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Kristijana Virc.

Izgubila na  svom terenu:  Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: FoNet - AP


- Stabilizacija regiona je od velikog interesa za nemačku vladu ali mogu da isključim učestvovanje u vazdušnim napadima - rekla je Merkelova portparolka, prenela je agencija Rojters.

Nemačka je danas saopštila da je zabranila aktivnosti podrške Islamskoj državi, upozorivši da "terorističke" grupe koje operišu u Iraku i Siriji predstavljaju pretnju i Evropi, prenela je agencija AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer rekao je da zabrana obuhvata regrutovanje džihadusta, javno izlaganje simbola i znakova Islamske države i medijsku propagandu.

- Nemačka je dobro utvrđena demorkatija, tu nema mesta za terorističke organizacije koje su protiv ustavnog poretka kao i medjunarodnog razumevanja - rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova.

De Mezijer je ponovo izrazio zabrinutost zbog oko 400 nemačkih državljana koji su putovali u Irak i Siriju da bi se borili na strani džihadista.

- Moramo da sprečimo radikalne islamiste da džihad donesu u naše gradove - upozorio je De Mezijer.

Prema proceni američke Centralno obaveštajne agencije, Islamska država ima između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji.

Američki predsednik Barak Obama objavio je novu strategiju Vašingtona protiv džihadista Islamske države, u koju su uključeni i vazdušni udari na Siriju.

Ekstremisti Islamske države započeli su ofanzivu u aprilu, kada su osvojili drugi po veličini irački grad Mosul, a posle su preuzeli kontrolu nad znatnim područjem severnog Iraka i severne Sirije.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 12.09.2014 19:03h

    Немачка је немоћна против џихадиста у својој држави?Еј,бре,имају полицију која иде и брани употребу алкохола?У држави чувеног немачког пива.Те брадоње препоручују сладуњаву водицу и најмање десет детета да брачни пар има.А ОНДА СЕ ПОЈАВИ НЕКИ НОВИ ХИТЛЕР И НА КРАЈУ ПОСТРАДА НЕМАЧКИ НАРОД?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP