Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UKOLIKO ATINA NE POBOLJŠA SVOJE PREDLOGE

Nemačka priprema plan da Grčka privremeno izađe iz evrozone

Autor: Tanjug | 11.07.2015 - 19:53:00h | Komentara: 1

Nemačka je sastavila plan za privremeni petogodišnji izlazak Grčke iz evrozone, ukoliko Atina ne poboljša svoje predloge za dobijanje pomoći, potvrdio je danas jedan izvor iz EU u Briselu, gde se upravo održava sastanak evrogrupe o grčkom zahtevu za novim paketom finansijske pomoći.

Grčka zastava

Ilustracija | Foto: Profimedia

- To je interni dokument, nije distribuiran danas (na sastanku evrogrupe). Postojale su dve opcije - ili poboljšanje predloga (grčkih reformi), ili privremeni 'gregzit'", rekao je taj izvor, koji je imao uvid u pomenuti dokument, navodi Frans pres.
Ranije danas su britanski listovi Gardijan i Telegraf preneli da je nemački list Frankfurter Algemajne Zontagcajtung (FAS) objavio informaciju da nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da Grčka privremeno napusti evro, na pet godina, i da joj se da humanitarna pomoć kako bi sprovela taj proces.

Istovremeno, dopisnik Juronjuza izveštava da su grčki zvaničnici demantovali da je Nemačka predložila da Grčka bude "ukonjena" iz evrozone na pet godina.

Dokument predviđa dva scenarija, a prema prvom, kako piše FAS, Grčka bi trebalo da poboljša postojeće predloge reformi, i da izvrši transfer imovine u vrednosti oko 50 milijardi evra koja bi bila prodata da se plate dugovi, prenosi Gardijan i napominje da nije jasno koja imovinu imaju na umu. (Ostrva? Partenon možda, piše na sajtu Gardijana).

Druga opcija predviđa da Grčka napusti monetarnu uniju najmanje na pet godina i da restrukturira svoj dug. Zemlja bi ostala članica EU i dobijala i dalje "pomoć za podsticanje rasta, humanitarnu i tehničku pomoć".

Britanski Telegraf u svojoj informaciji na istu temu, dodaje da "nemački ministar finansija odbija komentar o ovome, za sada".

Ministri finansija zemalja 19-člane evrozone okupili su se danas na vanrednom sastanku u Briselu, gde treba da donesu konačnu odluku da li će Grčka zadržati zajedničku evropsku valutu, ili biti primorana da štampa sopstveni novac.

Pred ministrima evrogrupe nalazi se predlog reformi koji je dostavila grčka vlada, što je bio uslov kreditora da razmotre zahtev koji je Atina uputila ranije ove nedelje za dobijanje trogodišnjeg kredita iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma.
Poslednji komentari
  • Mix Vreme: 11.07.2015 23:06h

    Sad ce namerno i iz inata da ih izbace sve i da Cipras ode da im svima redom polize cipele.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP