Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

I POSLE SMRTI OSAMNAESTOMESEČNOG DEČAKA

Nemci podeljeni oko vakcinacije

Autor: Tanjug | 24.02.2015 - 17:13:00h | Komentara: 0

Smrt osamnaestomesečnog dečaka u Berlinu, prve žrtve malih boginja, izazvala je političku diskusiju o ponovnom uvođenju obaveze vakcinisanja dece koja je, sudeći prema anketama, podelila Nemce i političare.

Vakcine

U Berlinu je od oktobra meseca, naime, registrovano 574 slučaja bolesti malih boginja

Jedna internet anketa Bavarskog radija pokazuje da je više od 47 odsto za, a oko 52 odsto ispitanika protiv uvođenja obavezne vakcinacije, a na strani protivnika su i političari opozicionih partija Zeleni i Levica, koje zahtevaju da se odluka o vakcinisanju ostavi na izbor roditeljima.

 - Prisila često jača otpor - rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu, Anton Hofrejter, u izjavi nemačkom političkom magazinu "Špigel" i ukazao na potrebu boljeg informisanja i objašnjenja, kako bi se kvota vakcinisane dece povećala.

I ekspert za zdravstvena pitanja partije Levica Harald Vajnberg izjasnio se protiv obaveze vakcinisanja.

 - Pravo na samoopredeljenje roditelja mora i dalje da važi - rekao je on, dok je nemački ministar zdravlja Herman Gree iz redova Hrišćansko-demokratske unije, kancelarke Angele Merkel, žestoko kiritikovao protivnike vakcinacije dece.

U Berlinu je od oktobra meseca, naime, registrovano 574 slučaja bolesti malih boginja, a pvi slučaj smrti objavljen je juče.

Kada je reč o medijima, konzervativni "Frankfurter algemajne cajtung" danas piše da bi obavezno vakcinisanje "služilo zaštiti najmlađih" i da bi ta obaveza trebalo u najmanju ruku da važi za decu koja idu u vrtiće, a uticajni tabliod "Bild" piše da je medicinska preventiva privatna stvar, ali i da bi trebalo uvesti vakcinisanje kao obavezu.

 - Vakcinacije su principijelno ogroman medicinski doprinos i mi bi to trebalo da koristimo kada je reč teškim bolestima - piše "Hamburger abendblat" koji međutim navodi da je ministar zdrvalja Gree, ipak otišao predaleko kada je roditelje nevakcinisane dece nazvao egoistima.

Tražeći kompromisno rešenje, list piše da bi striktno odbijanje vakcinacije bilo pogrešno, ali i da je uvođenje obaveze vakcinisanja daleko u ustavno-pravnom smislu.

Štampa ocenjuje, takođe, da su Nemci postali umorni od vakcinisanja i da tako predstavljaju faktor rizika u svetu, ali i da obavezna vakcinacija nije rešenje, već da bi trebalo raditi na intenzivnim medicinskim objašnjenjima.
Mediji ukazuju na dve strane problema - sa jedne strane na pravo na telesno zdravlje, a sa druge na opasnost da nevakcinisane osobe nanesu štetu zdravlju drugih i ocenjuju da bi kompromis mogao biti u tome da se na obavezu vakcinisanja obavežu oni koji šalju decu u javne vrtiće, ili vojnici i druge grupe ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP