Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BUNDESTAG

Nemci priznali genocid u Namibiji pre sto godina

Autor: Beta | 10.07.2015 - 20:13:00h | Komentara: 2

Predsednik Budenstaga Norbert Lamert opisao je kao genocid masakr koji je počinila carska Nemačka u Namibiji pre 100 godina, prenosi danas nemački nedeljnik Cajt.

Bundestag

Bundestag | Foto: Profimedia

Predsednik donjeg doma nemačkog parlamenta je rekao da je vojska carske Nemačke sistematski pobila starosedeoce iz plemena Herero i Nama na tetoriji današnje Namibije.

"Imajući u vidu sadašnje međunarodno pravo, suzbijanje ustanka plemena Herero je bio genocid", naveo je Lamert povodom 100 godina od završetka nemačke kolonijalne uprave u Namibiji, koja je trajala od 1884. do 1915.

Po njegovim rečima, Nemačka je u Namibiji vodila rasistički rat.

"Bilo je nekoliko desetina hiljada ubijenih iz plemena Herero i Nama i to ne samo u sukobima, već od bolesti i gladi", rekao je Lamert i dodao da su mnogi umrli u koncentracionim logorima od prinudnog rada.

Povodom godišnjice, mnoge nemačke nevladine organizacije i opozicione partije, zatražile su od nemačkih vlasti da priznaju genocid u toj afričkoj zemlji.

Pleme Herero je 1904. godine podiglo ustanak protiv surove nemačke okupacije ondašnje "Jugozapadne Afrike", a Nemačka je u pustinju Namib poslala generala Lotara fon Trotu, već poznatog po surovim obračunima s pobunjenicima u nemačkim kolonijama u Aziji i na istoku Afrike.

On je u Namibiji naredio da se istrebe svi domoroci, te su nemačke kolonijalne Šuc-trupe u klanac kod Vartemberga na ulazu u pustinju Namib saterale više od 60.000 ljudi i otrovali izvore vode.Potonji pomor u pustinji Namib današnja istoriografija, smatra prvim genocidom u 20. veku. Više od tri četvrtine stanovništva naroda Herero pobile su nemačke snage 11. avgusta 1904. godine, a 15.000 odvedeno je u pustinju i ostavljeno da umre od gladi.

Južna Afrika preuzela je vlast nad tim područjem 1915. godine.

Poslednji komentari
  • milijana Vreme: 10.07.2015 20:27h

    odmah ih treba dati pred haski kazamat, ali da odgovaraju za svih 100 godina retrogradno-- dakle sa debelom kamatom. zlocini ne zastarevaju.

  • Paparaco Vreme: 11.07.2015 09:03h

    A šta je sa ulogom Nemačke u WW II?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP