Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POGLEDAJTE KOME SVE GRCI DUGUJU

Nemci protiv novih pregovora sa Grčkom!

Autor: Tanjug | 06.07.2015 - 13:36:00h | Komentara: 1

Nemački zvaničnici su saopštili danas da trenutno ne postoji osnova za pregovore sa Grčkom o novom paketu pomoći ili otpisu duga, dok istovremeno nemački bankari očekuju da će Grčka morati da uvede paralelnu valutu - bonove, kako bi preživeli.

Grčka štednja evro | Foto: Profimedia

Štednja nije ključ rešenja krize | Foto: Profimedia

“U svetlu jučerašnje odluke grčkih građana, ne postoji osnova za ulazak u pregovore o novom paketu pomoći”, izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, a prenosi agencija Frans pres.
Više od 61 odsto Grka je na jučerašnjm referendumu reklo “ne” predlogu međunarodnih poverilaca, a premijer Aleksis Cipras poručio da je time Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.
Zajbert je, komentarišući jutrošnju ostavku grčkog ministra finansija Janisa Varufkaisa, koji je u više navrata kritikovao politiku štednje koju zagovara Berlin, rekao: “Ne radi se o ljudima, već o funkcijama”.
Vezano za zahtev Atine za restrukturiranje njenog duga, portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger je rekao: “ Ne vidim razlog za otpočinjanje pregovora”.

Od ukupnog javnog duga Grčke, koji trenutno iznosi 323 milijarde evra, najveći udeo u evropskom dugu imaju zemlje članice evrozone na koje otpada ukupno 60 odsto duga.
Prema tabeli grčkih kreditora, koju je sačinio Bi-Bi-Si (BBC), evrozona je kroz Evropski fond za finansijsku stabilnost Grčkoj pozajmila 141,8 milijardi evra i još dodatnih 52,9 milijardi, kroz poseban zajam za Grčku.
Gledano po državama, najveći kreditor je Nemačka, koja je preko evropskog programa pomoći i banaka Grčkoj plasirala ukupno 68,2 milijarde evra, sledi Francuska s ukupnim iznosom od 43,3 milijarde evra, a na trećem mestu je Italija sa 38,4 milijarde evra. Iza njih su Međunarodni monetarni fon koji je Grčku kreitirao sa 21,4 milijarde evra i Evropska centralna banka sa 18,1 milijardi evra kredita.
Otpis tih dugovanja, što se donekle očekuje, prve dve zemlje neće previše da pogodi s obzirom na njihovu snažnu ekonomiju, ali bi zato otpis duga mogao da predstavlja problem za Italiju (38,4 milijarde evra) i Španiju, kojoj Grčka duguje 25 milijardi evra, koje i same imaju probleme sa otplatom dugova, slabim oporavkom privrede i velikom nezaposlenošću
I manje zemlje bi mogle da budu suočene sa moranjem da otpišu dug Grčkoj, što bi za njih bilo prilično teško s obzirom na odnos duga i njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Slovenija je Grčkoj pozajmila 1,4 milijarde evra što je 3,9 odsto BDP-a, dok je Malta sa pozajmicom od 400 miliona evra, dostigla pet odsto svog BDP-a.
Među državama-poveriocima sa većim pozajmicama su i Holandija sa 13,4 milijarde evra, SAD 11,3 milijarde, Velika Britanija - 10,8 milijardi, Belgija sa 7,5, Austrija 5,7 i Finska 3,9 milijardi evra.

Grčka može uvesti paralelnu valutu - bonove
Ekonomista Erste banke Gerhard Vincer očekuje da će Grčka, nakon referenduma o predlogu međunarodnih poverioca, uvesti paralelnu valutu.
Vlada će, kako je objasnio, uskoro morati da svoje izdatke plaća bonovima.
“To će de fakto biti paralelna valuta evru, koja će brzo izgubiti na vrednosti, ako ne bude zamenjivana u odnosi 1:1”, ukazuje Vincer.
Prema njegovim rečima, “Grčka se juče de fakto oprostila od evrozone”.

Poslednji komentari
  • i mi imamo Vreme: 06.07.2015 17:46h

    bonove zvane dinar, a i uskoro cemo se oprostiti od EU tanazije, zelim nam svako dobro.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP