Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS

Nigerija: Otete devojčice prodaju za 12 dolara

Autor: Blic | 13.05.2014 - 09:11:00h | Komentara: 0

Nigerijska islamistička organizacija Boko Haram prisilila je više od 200 devojčica da pređu u islam, a da bi ih oslobodila traži da vlast pusti njihove teroriste na slobodu.

Boko Haram

– Boko Haram nije taj koji može da postavlja uslove – rekao je u ponedeljak Aba Moro, ministar unutrašnjih poslova Nigerije.
Islamisti su 14. aprila iz sela Čibok, u saveznoj državi Borno na severoistoku Nigerije gde živi veliki broj hrišćana, oteli ukupno 276 devojčica. Deo njih je uspeo u međuvremenu da pobegne.
Islamisti su zapretili da će ih prodati u roblje, i to po ceni od 12 dolara po devojčici. Međutim, na najnovijem video-snimku Boko Harama, načinjenom na nepoznatoj lokaciji, vođa Abubakar Šekau je prikazao svega 130 devojčica u hidžabu koje su se molile kao muslimanke.
Pored Šekaua, na klipu su pričale i tri devojčice, od kojih su dve rekle da su hrišćanke koje su prešle u islam, dok je treća izjavila da je muslimanka.
– Ove devojčice, ove devojčice kojima se bavite... mi smo njih u pravom smislu oslobodili. Ove devojčice su postale muslimanke – rekao je Šekau.
Kako navodi Bi-Bi-Si, lokalne vlasti veruju da su većina otetih devojčica bile hrišćanke, mada su neke bile muslimanke. Devojčice na snimku deluju relativno mirno, a jedna od njih je navela da im nije ništa nažao učinjeno. Po onome što je prikazano na klipu, nemoguće je utvrditi kada i gde je načinjen.
Dopisnik britanskog javnog servisa smatra da to što je devojčica na snimku manje od broja otetih može da znači da su ih teroristi podelili u manje grupe kako bi vlastima otežali njihovo pronalaženje. Boko Haram na lokalnom hausa jeziku otprilike znači „zapadno obrazovanje je grešno”. Oni tvrde da devojčice nisu smele da budu u školi, već da se udaju. Ova islamistička organizacija vodi pobunu protiv vlasti u Nigeriji od 2009. i između ostalog se zalaže za uvođenje šerijatskog prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP