Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEJEDNAKOST

Nikada veći jaz između bogatih i siromašnih

Autor: Tanjug | 09.12.2014 - 14:30:00h | Komentara: 0

Nejednakost između bogatih i siromašnih je u većini zemalja porasla na najviši nivo za poslednjih 30 godina i sada šteti privrednom rastu, prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja okuplja 34 zemlje članice.

Ilustracija

Ilustracija | Foto: foter.com

"U većini zemalja OECD-a, jaz između bogatih i siromašnih je na najvišem nivou za poslednjih 30 godina. Danas, prosečna primanja deset odsto najbogatije populacije u regionu OECD-a veća su 9,5 puta od prihoda 10 procenata najsiromašnije populacije, dok je tokom 80-ih godina prošlog veka taj odnos bio sedam prema jedan i otada je u konstantnom porastu", navodi se u izveštaju OECD-a, a prenosi agencija Frans pres.
Među članicama OECD-a nalaze se razvijene i zemlje u razvoju, među kojima države Evropske unije, ali i SAD, Turska, Meksiko i Japan. Kina, Brazil i Indija nisu članice te organizacije. Jaz između bogatih i siromašnih varira širom regiona OECD-a, pa je tako, prema izveštaju, nejednakost u mnogim zemljama kontinentalne Evrope i nordijskim zemljama znatno manja.

prosjak u Kini

Sve veća nejednakost u primanjima negativno se odrazila na zemlje OECD-a, zbog čega je privredni rast Meksika i Novog Zelanda umanjen za preko deset procentnih poena, navodi se u izveštaju.
Istovremeno, prema računici OECD-a, veća jednakost pomogla je podizanju BDP-a po glavi stanovnika u Španiji, Francuskoj i Italiji u periodu pre izbijanja ekonomske krize.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP