Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BEZ SMEHA MOLIĆU

Nju Džerzi zabranio osmeh
na fotkama za vozačku dozvolu

Autor: Ekipa Alo! | 21.09.2012 - 16:59:00h | Komentara: 0

Komisija za motorna vozila američke države Nju Džerzi, zabranila je osmeh na fotografijama za vozačke dozvole, zato što on smeta novom softveru za prepoznvanje lica. Ovaj softver je počeo da se koristi ranije ove godine kako bi se suzbile prevare sa izdavanjem vozačkih dozvola koje se Americi koriste kao jedan od najbitnijih ličnih dokumenata.

Komisija za motorna vozila Nju Džerzija saopštila je da osmeh jednostavno smeta radu softvera za prepoznavnja lica koji je predstavljen u januaru ove godine.

Dozvole Nju Džersija

Dozvole američke države Nju Džersija | Foto: nydailynews.com

- Kako bi ste dobili pravu fotografiju, ne želite da preterano izrazite neke crte lica na fotografiji - rekao je Majk Horan portparol ove komisije za jedan dnevni list iz Filadelfije i dodao da novo pravilo o zabrani osmehivanja odvraća sve prevarante koji bi koristili lažne dokumente.
Ako fotografija koja se prikaže u sistemu, ne odgovara postojećoj fotografiji na dokumentu, inspektori će odmah proveriti da li je reč o krađi identiteta.

- Ako se tako nešto desi, moguće je da neko pokušava da nekom drugom ukrade identitet ili osiguranje ili napravi jednu od brojnih mogućih prevara - rekao je Horan i dodao da je ipak moguće blago se osmehivati pri fotografisanju za dozvolu ali ne i praviti čudne grimase na licu.
Ovo novo pravilo bi prošlo skoro nezapaženo da se Velvet Meknil (38) nije žalila početkom ove nedelje. Ona je rekla istom listu iz Filadelfije da je pobesnela kada joj je jedan od zaposlenih u Komisiji za motorna vozila nije dozvolio da se nasmeje dok je fotografisao za automobilsku dozvolu.

- Lična fotografija znači dosta, ona pokazuje ko ste vi u stvari - rekla je Meknilova novinama i dodala da ne razume zašto bi svi morali da izgledaju kao android koji su tužni i utučeni. Kada su ovoj amerikanki ipak rekli da se radi o novom softveru i da neće moći da se ceri na fotografiji, ona se složila sa novim zahtevom.

- Znači bez cerekanja? To je u redu. Treba mi dozvola, tako da ću se definitivno vratiti po nju. Moram da poštujem ono što zakon nalaže - rekla je Meknilova.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP