Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ U VELIKOJ JABUCI

Njujorčani gnevni na Veliku porotu

Autor: Srna | 04.12.2014 - 09:02:00h | Komentara: 0

Više hiljada demonstranata izazvalo je jutros prekid saobraćaja u Njujorku, nakon što je Velika porota donela odluku da se beli policajac Danijel Pantaleo neće suočiti sa optužbama zbog smrti crnca Erika Garnera, koji je preminuo tokom privođenja.

Njujork

Njujork | Foto: Profimedia

Garner (43) je u julu bio optužen za nelegalnu prodaju cigareta kada mu je Pantaleo prišao iza leđa i, uz pomoć kolega, oborio ga rvačkim zahvatom, kojim se izaziva gušenje. Policija je saopštila da je Garner pružao otpor prilikom hapšenja.
Celokupan spor između policajaca i Garnera snimljen je i snimak se veoma brzo proširio internetom izazivajući diskusije o upotrebi sile američke policije, posebno protiv manjina.
Odmah posle saopštenja odluke Velike porote, sinoć su izbili i, uglavnom, mirni protesti širom Menhetna, uključujući terminal željezničke stanice Grand Central, Tajms Skver i u blizini centra Rokfeler.
Tokom protesta u Njujorku uhapšeno je tridesetak demonstranata. Policija je iskazala suzdržanost i dopustila je demonstrantima da blokiraju saobraćaj neposredno prije nego što su im naredili da se raziđu.
Demonstranti su protest nastavili na ulicama, uzvikujući brojne parole.
Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da je pokrenuta istraga o tome da li su prekršena Garnerova građanska prava.
Ovo je druga odluka Velike porote koja je za manje od sedam dana izazvala negodovanja jer protiv bijelog policajca nije podignuta optužnica za ubistvo nenaoružanog crnca.
Odluka porote o oružanom incidentu u kojem je u Fergusonu, u saveznoj državi Misuri, bijeli policajac Daren Vilson ubio tamnoputog Majkl Braun, izazvala je nasilne proteste u tom predgrađu Sent Luisa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP