Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DŽEJMSBONDING

Njujork tajms: CIA se vraća klasičnom špijuniranju?

Autor: Tanjug | 24.05.2013 - 15:42:00h | Komentara: 0

Centralna obaveštajna agencija (CIA) prestaće, prema novom planu administracije američkog predsednika Baraka Obame, da prevashodno izvodi napade bespilotnim letelicama i vratiće se klasičnom špijuniranju i strateškim analizama, piše danas dnevnik "Njujork tajms".

Nijedna američka agencija nije u tolikoj meri kao CIA promenila svoj delokrug posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine.

CIA

CIA: Povratak na stare metode

Više od polovine zaposlenih priključili su se CIA posle 2001. godine, a mnogi od njih proveli su godine na terenu, baveći se skoro isključivo lovom na ljude i ubijanjem, navodi američki list.

Pojedini stručnjaci smatraju da će biti potrebne godine da se CIA ponovo transformiše iz paravojne službe u obaveštajnu agenciju.
Američki zvaničnici kažu da će jedan od najvećih izazova za CIA biti da obuči ljude koji su proveli više od 10 godina loveći teroriste u ratnim zonama za špijuniranje u zemljama poput Rusije ili Kine, u kojima je teško prodreti u redove vlade i u kojima su operativci tajne službe pod neprestanim nadzorom.
"Špijuniranje na ulicama Moskve moglo bi da bude fizički manje opasno od rada u Karačiju, u Pakistanu, ili Sani, u Jemenu, ali regrutovanje ruskih izvora i nadmudrivanje ruskih obaveštajnih agenata zahteva suptilnost kakvu špijuni nisu imali prilike da uvežbaju u Iraku i Avganistanu", piše "Njujork tajms".
CIA neće prestati da se bavi ubijanjem u skorijoj budućnosti, što se može zaključiti iz Obaminog jučerašnjeg govora, u kojem je on najavio da će SAD nastaviti da do kraja 2014. godine izvode napade bespilotnim letelicama u Avganistanu.
Bela kuća se, očigledno, nada da će uloga CIA u ovakvim ratovima biti postepeno smanjena i da će se Agencija prilagoditi pokušaju administracije da se ponovo fokusira na spoljnu politiku koja nije usmerena na Bliski istok i borbu protiv terorizma, već na druge delove sveta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP