Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POKAJANJE

Nobelovac podneo ostavku zbog komentara o naučnicama

Autor: Tanjug | 11.06.2015 - 12:51:00h | Komentara: 0

Britanski naučnik i nobelovac Tim Hant podneo je ostavku na mesto profesora Londonskog univerzitetskog koledza (UCL) zbog kontroverznih komentara o ženama naučnicima.

Nobelovac Tim Hant

Tim Hant | Foto: Profimedia

Hant se izvinio što je u utorak rekao da naučnice ne mogu da prihvate kritiku, a da se ne rasplaču kao i da odnos muškarca i žene u laboratoriji ometa rad, prenosi agencija AFP.


Ovaj 72-godišnjak je rekao da je komentar, koji je izneo na ručku za žene koje su došle na Svetsku konferenciju za naučne novinare u Južnoj Koreji, trebalo da bude "iskrena šala"'.


Londonski univerzitetski koledž je naveo u saopštenju da se Hant povukao sa mesta počasnog profesora u skladu sa primedbama Fakulteta za prirodne nauke.


"UCL je prvi univerzitet u Engleskoj koji je primio ženske studente kao ravnopravne muškarcima, i univerzitet veruje da je ovakav ishod u skladu sa našom privrženošću jednakosti polova", dodaje se u saopštenju.


Hant je 2001. godine dobio Nobelovu nagradu u oblasti psihologije i medicine zbog otkrića proteinskih molekula koji kontrolišu deobu ćelije.


"Dozvolite da ispričam svoje probleme sa devojkama. U laboratoriji se dešavaju tri stvari: zaljubite se u njih, one se zaljube u vas, a kada ih kritikujete, one se rasplaču", rekao je on u Južnoj Koreji.


Kako navodi AFP, Hant je takođe za sebe rekao da je "šovinistička svinja".

U jučerašnjem razgovoru za radio BBC priznao je da mu je žao zbog tog komentara koji je interpretiran na pogrešan način.


"Važno je da možemo da kritikujemo ideje ljudi, a ne ljude, a ukoliko se oni rasplaču to znači da treba da se uzdržavamo od izgovaranja apsolutne istine. Sve što se nađe na putu istine, ograničava nauku", izjavio je Hant.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP