Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

"I ODE VINČA U VAZDUH..."

Nova trka u nuklearnom naoružavanju: Jesu li Rusija i Amerika došle do tačke s koje nema povratka?

Autor: Jutarnji.hr | 06.01.2015 - 11:38:00h | Komentara: 0

Ruske podmornice naoružane nuklearnim bojevim glavama i krstareće rakete izazivaju sve veću nervozu u Sjedinjenim Državama, gde se razmišlja o ponovnom postavljanju krstarećih raketa u Evropi nakon 23 godine.

Nuklearna eksplozija

Preti li nam nuklearna kataklizma?

Pretnja ruskih nuklearnih podmornica, koje nesmetano prelaze Atlantik i posmatraju vežbe američke vojne flote, predstavljaju izazov Pentagonu jer nakon isteka posthladnoratovskih ograničenja nije poznato nose li ove podmornice nuklearne projektile. Postojanje izazova priznao je još pre devet meseci komandant američke komande za kontrolu vazdušnog prostora NORAD-a general Čarls Džejkobi.

Ruska podmornica | Foto: Profimedia

Ruska podmornička flota doživela modernizaciju | Foto: Profimedia

Američka vojska je krajem 2014. godine iznad Vašingtona lansirala prvi od dva ekperimentalna sistema JLENS za otkrivanje nadolazećih krstarećih raketa.
Kontrola naoružanja i posthladnoratovski paktovi postali su stvar prošlosti i kreće nova trka u naoružanju. U prošloj godini porastao je broj montiranih strateških nuklearnih bojevih glava, kako u Rusiji, tako i u SAD-u, i obe zemlje troše milijarde dolara godišnje za modernizovanje svojih vojnih arsenala.
Suočen s problemima vezanim uz neopreznu avanturu u Ukrajini i privrednim problemima s kojima se Rusija suočila, Vladimir Putin postavlja nuklearno oružje na mesto simbola ruskog uticaja i moći.

Nije on  kriv što ga  obožavaju:  Vladimir Putin

Gurno Obami prst u oko: Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Ruska Pravda još je u novembru objavila kako "Rusi pripremaju nuklearno iznenađenje za NATO" i kako su Amerikanci samo mislili da se Rusija više "nikada neće izdignuti".
I zaista, ruska podmornička flota doživela je preobražaj od 2002. godine, kada Moskva nije imala na rasploganju nijednu podmornicu koju bi mogla poslati u patrolu. Danas Rusija gradi nove generacije velikih podmornica opremljenih projektilima koji svojim performansama mogu potpuno parirati američkim, posebno zato jer je američka vojno-industrijska mašinerija posljednjih godina bila fokusirana na kopneno ratovanje.
Rusija je takođe prošlog mjeseca najavila da će ponovno početi koristiti vozove za transport interkontinentalnih nuklearnih projektila, jer ih je tako teže naciljati. Takođe, Rusi inostranim interesentima već reklamiraju krstareće rakete Club-K, koje se sve do ispaljivanja mogu skrivati u neupadljivom kontejneru zajedno s lansirnim uređajem, što Zapad čini natočito nervoznim.

Barak Obama

U problemu: Barak Obama | Foto: AP

Ali, Obaminu administraciju najviše je alarmiralo rusko testiranje krstarećih raketa srednjeg dometa. Vašington tvrdi da se radi o jasnom kršenju sporazuma iz 1987. godine, kojim je okončano opasno nadmetanje krstarećim raketama Rusije i SAD u Evropi. Predstavnici Republikanske stranke u američkom su Kongresu u decembru oštro kritikovali Obaminu vlast jer nije ranije reagovala na navodno rusko kršenje odredbi sporazuma.
Glavna američka pregovaračica za kontrolu naoružanja Rouz Goutmeler izjavila je da su novi ruski krstareći projektili, koji lete u zabranjenom dometu od 500 do 5.500 kilometara, spremni za upotrebu.
Rusi su demantovali postojanje takvih projektila i odgovorili protivoptužbama za američko kršenje sporazuma, koje je Vašington odbacio.

Ruski nuklearni raketni sistem

Ruski nuklearni raketni sistem "Topolj-M" | Foto: Profimedia

Republikanska stranka, koja u američkom Kongresu ima većinu, vrlo glasno gura zahteve za jačim američkim odgovorom na rusko naoružavanje projektilima.
Iako je ponovno uvođenje krstarećih raketa na evropsko tlo politički vrlo opasna i osetljiva tema, Amerikanci sve glasnije o tome razmišljaju.
Glavni čovek Pentagona za kontrolu naoružanja Brajan Mekion rekao je, kako u velikoj analizi prenosi britanski Gardijan, da iako sada SAD u Evropi nema lansirne rampe za krstareće rakete, jer su zabranjene sporazumom, "to će očigledno biti mogućnost koja se može iskoristiti".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP