Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

I TO JE MOGUĆE

Novi ajfon
čuva Obami
mesto presednika?

Autor: Miloš Lončar | 11.09.2012 - 14:35:00h | Komentara: 0

Ako nova peta verzija ajfona pospeši američki bruto društveni proizvod (BDP) kako najavljuju analitičari finansijske kuće "JP Morgan", Barak Obama neće morati da brine o posrnuloj ekonomiji i šansama da pobedi republikanskog kandidata Mita Romnija.

Novi telefon koji će "Epl" kompanija sutra predstaviti svetu i ubrzo ga pustiti na tržište, mogao bi da doda između četvrtine i polovine procentnih poena američkom bruto društvenom proizvodu (BDP), tvrdi za "Val Strit Žurnal" "J.P. Morganov" šef za američku ekonomiju Majkl Freoli. Sadašnji izborni model predviđanja, prema američkom BDP i podatcima o inflaciji, govori da će se Obama naći u teškoj borbi da zadrži mesto presednika ili velikom problemu, tvrdi novinar "Njujork Tajmsa" Džef Somers.

Barak Obama i ajfon

Da li će "ajfon5" sačuvati Obamu na mestu presednika SAD | Foto: Reuters

- Niska stopa inflacije je plus za sadašnjeg presednika, dok je osrednji rast BDPa njegov problem. A prave brojke o stanju BDP dobićemo tek posle izbora, zato neki i kritikuju "Epl" da je zaksnio sa prmovisanjem novog modela. Ali ako "Epl" ostvari najavljivanju prodaju od osam miliona telefona u ovom kvartalu, prelivajući efekti takve prodaje će se osetiti mnogo ranije - smatra Somers i dodaje da če se u tom lsučaju maloprodaja ponovo pokrenuti, privredni rast će krenuti na gore i svi će se osećati bolje.
- Glasači možda neće znati koliki je BDP u svojoj glavu, ali će to osećati u svojim srcima. Ovo predviđanje će se ostvariti samno ako "ajfone 5" u prvom naletu spsasi američku ekonomiju - piše u svom tekstu Bred Plumer iz "Vašington Posta." Sva ova predviđanja možda zvuče malo hiperbolično na prvu ruku. Prošli model "Epl" telefona "ajfon 4S", koji je imao rekordnu prodaju, podigao je američki BDP samo za 0.2 procenta što je bilo uzbudljivo za ekonomiju, ali možda nije dovoljno za reizbor aktuelnog presednika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP