Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVI INCIDENT

Nuklearni otpad se ponovo izlio iz Fukušime

Autor: Tanjug | 22.02.2015 - 11:50:00h | Komentara: 1

Senzori u nuklearnom postrojenju Fukušima ponovo su registrovali izlivanje visoko radioaktivne vode u more, saopštio je danas operater ove centrale, ukazujući na poteškoće u obustavljanju rada postrojenja oštećenog u cunamiju 2011.

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Kompanija "Tokio elektrik pauer ko" (TEPCO) saopštila je da su senzori na odvodu detektovali čak 70 puta viši nivo kontaminiranosti u poređenju sa inače visokim radioaktivnim statusom u kompleksu Fukušime, prenosi AFP. Nivo radioaktivnosti je tokom dana opao, mada je ostao 10 do 20 puta viši u odnosu na uobičajene vrednosti, rekao je portparol japanske kompanije.

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

U saopštenju se napominje da je za sada nejasno šta je izazvalo nagli skok kontaminiranosti i potom postepeno opadanje stepena radioaktivnosti.
Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrđene nikakve dodatne abnormalnosti, navodi TEPCO i ističe da je odvod zatvoren kako bi se sprečilo izlivanje radiaktivne vode u Tihi okean.
"Nemamo razloga da verujemo da se radioaktivni otpad izlio iz tankova", rekao je portparol TEPCO-a i dodao da će senzori na odvodu biti pod strogim nadzorom kako bi se pratila situacija.

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Najnoviji incident, jedan od nekoliko koji su zadesili ovo postrojenje u proteklih nekoliko meseci, odražava poteškoće u kontrolisanju i obustavljanju rada ove centralne, u kojoj je došlo do topljenja reaktora i eksplozija nakon udara cunamija u martu 2011. TEPCO ne može da lako reši pitanje sve veće količine kontaminirane vode, koja je korišćena za hlađenje oštećenih reaktora, a koju skladišti u velikim tankovima u prostranom kompleksu Fukušime.

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Fukušima / Foto: Profimedia

Dodatnu muku ovoj kompaniji zadaje stalni priliv podzemnih voda sa obližnijih planina koje prolaze ispod kontaminiranog postrojenja pre nego što se uliju u Pacifik. Međunarodna agencija za atomsku energiju je nedavno saopštila da je TEPCO postigao "značajan napredak" u čišćenju postrojenja, ali je ukazala da bi Japan trebalo da razmotri načine uklanjanja radioaktivne vode.
Poslednji komentari
  • posle Vreme: 22.02.2015 16:02h

    ako iko dođe glave ovoj planeti zemlji, to će biti ovi žuti.!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP