Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAD PROTIV NASILJA

Obama osudio poteze egipatske vlade

Autor: tanjug.rs | 15.08.2013 - 19:41:00h | Komentara: 1

Američki predsednik Barak Obama oštro je danas osudio poteze egipatske vlade i nasilje u Egiptu i doneo odluku da zbog toga otkaže vojne vežbe SAD i Egipta koje su bile planirane za naredni mesec.

Barak Obama

Osuđuje ubistva i hapšenja u Egiptu: Barak Obama

On je rekao da je zabirnut zbog situacije u Egiptu i dodao da ne veruje da sila može da bude rešenje za političke razlike u toj zemlji. Takođe, istakao je da SAD ne zauzimaju ničiju stranu.


Obama je osudio ubistva ljudi i proizvoljna hapšenja Morsijevih pristalica apelujući na egipatske vlasti da poštuju univerzalno pravo na mirne proteste, a na demonstrante da protestuju mirno.


U obraćanju javnosti iz letovališta Martas Vinjard, gde se ove nedelje nalazi sa porodicom na odmoru, američki predsednik je poručio da se ne otkazuje druga vrsta pomoći za Egipat, objašnjavajući da će američko angažovanje sa vojnim vlastima u Kairu pomoći tranziciju zemlje ka demokratiji.

Nemiri u Egiptu / Foto: AP

Nemiri u Egiptu / Foto: AP

Agencije primećuju da u svom kratkom obraćanju Obama nije nazvao svrgavanje predsednika Mohameda Morsija "pučem", što bi znacilo prestanak pomoći Kongresa SAD egipatskoj vojsci od 1,3 milijarde dolara godišnje.


- Krug nasilja mora da se zaustavi, egipatski narod zaslužuje više od onoga što vidimo poslednjih dana - kazao je predsednik SAD.


On je ocenio da je pre nekoliko nedelja, nakon prve intervencije armije u Egiptu i dalje postojala šansa za pomirenje, ali da se sada umesto toga ide "opasnim putem".

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 16.08.2013 06:46h

    ma tip je sjajan...ko i svi bivsi predsednici te zemlje.zakuva krvavu corbu sirom sveta i zacini,a on u to vreme igra karte,sah,golf,druzi se sa prijateljima i KAO/FOL/ pojma nema.../kao kad su ubili bin ladena/...e onda kad to sve prokljuca,kao sto ce sad u egiptu,on ce se p0olu zbunjeno odluciti da pomogne egipcanima da odbrane demokratiju,a ne bi smeo da se kladim da mu nije smetao demokratski izabran i predstavnik muslimanske brace,a onda tu je i izrael kome takodje nije odgovarala politika m.brace i eto vam bureta baruta koje ce explodirati kada se beli industrijski lobi vrati sa godisnjih odmora. i egipcani ce postati magarci ko sto smo i mi postali i ostali,po zelji zemlje s one strane okeana sa predsednikom afroamerickog porekla/

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP