Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MAJSTORI AIKIDOA

Obama: Ponekad moramo da zavrćemo ruku "neposlušnim" državama

Autor: Srna | 11.02.2015 - 16:42:00h | Komentara: 3

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da realnost "američkog liderstva" ponekad zahteva "zavrtanje ruku" državama koje "ne čine ono što bi trebalo" i da se SAD oslanjaju na vojnu moć i druge adute da bi postigle svoje ciljeve.

Baš ga briga  što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak  Obama

Aikido majstor: Barak Obama | Foto: AP

U intervjuu za američki portal "Voks" Obama je negirao efikasnost čiste "realistične" spoljne politike i rekao da SAD ponekad moraju da se oslone na vojnu moć i druge adute.
Obama je, govoreći o sistemu upravljanja nastalom posle Drugog svetskog rata, priznao da on nije savršen, ali da "UN, Međunarodni monetarni fond i čitav niz sporazuma, pravila i ustanovljenih normi zaista pomažu u stabilizaciji sveta".
On, takođe, tvrdi da je "efikasnost ovih idealističkih, Vilsonovskih, sistema, zasnovanih na pravilima, u više navrata ozbiljno testirana činjenicom da postoje ljudi koji žele da nanese štetu".

Projektil

Mešana aikido i đu-đicu tehnika "Tomahavk sa nebesa" | Foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, realnost tih pretnji dovela je do toga da SAD imaju "najsnažniju vojsku na svetu".
"Povremeno moramo da zavrćemo ruku zemljama koje ne rade ono što se od njih očekuje. Da nema raznih ekonomskih ili diplomatskih mera, a u ponekim slučajevima i vojnih, ako ne unesemo tu dozu realizma, onda ništa ne bismo ni postigli", naglasio je Obama.
Obama tvrdi da SAD ne pribegavaju "vojnim rešenjima" u vezi sa svim izazovima u svetu, ali je i dodao da Amerika "nema sebi ravnog, u smislu države koja bi mogla da napadne ili isprovocira".
"Najbliža tome je, očigledno, Rusija, sa svojim nuklearnim arsenalom, ali uopšteno govoreći, oni ne mogu osmisliti način delovanja koji mi možemo širom sveta. Kina to, takođe, ne može. Trošimo više na vojsku nego deset drugih država zajedno", kaže Obama.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 11.02.2015 21:57h

    Amerika prica o demokratiji, a ponasa se siledzijski. Cisti fasizam.

  • Krstivoje Vreme: 11.02.2015 23:31h

    Zavrnuo je tebe PUTKO pa si od muke malčice pobeleo od ne spavanja i sanjanja velikog Vladimira..Dobri ste za Holivud..Uglavno tu na ekranu uvjek pobeđuje te..Reci mi gde ste to vi kome ruku zavrnuli a da niste dobili po njuši..Primer;;Vijetnam,Irak,Avganistan.Libija..Jedino ste ispali "junaci" nad SRBIJOm..i tu bi ste prošli kao u ove druge države ali ste gurnuli 19 satelita Nato-ništarija i ubica da se bori sa malom Srbijom..Tu ste pokazali kolko ste u stvari MALI..Pričaj malo o ovoj vašoj podloj taktici..Zapalite negde vatru kao sad u Ukrajinu i gurate druge da ginu za vas a vi kao ispadate pobjednici..ali rekoh..pobjednici ste na medijama,novinama na vašem SNN-u..tu se fino ispričate i ispada te heroji..a najveće ste kukavice!!!

  • Bane Vreme: 24.03.2015 18:15h

    Bravo Obama, u dva pasusa si zatvorio usta svima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP