Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIČKE SNAGE SE UVELIKO SPREMAJU ZA NAPAD

Obama poslao i drugi nosač na Siriju!

Autor: E. A. | 03.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Situacija u vezi sa Sirijom se dramatično komplikuje! Dok čitav svet očekuje 9. septembar i zasedanje Kongresa na kojem će se odlučivati o otpočinjanju napada, Barak Obama, predsednik SAD, poslao je i drugi nosač aviona u blizinu sirijske obale.

Osim nuklearnog nosača „USS Nimic“  (na slici), Amerika u regionu ima i  nosač aviona „Hari Truman“

Osim nuklearnog nosača „USS Nimic“ (na slici), Amerika u regionu ima i nosač aviona „Hari Truman“ | Foto: AP

Radi se o nosaču na nuklearni pogon „USS Nimic“, koji će se pridružiti sve izvesnijem napadu na trupe Bašara al Asada. „USS Nimic“ dugačak je skoro 330 metara, a na njega može da stane do 85 aviona. Nosač prate četiri razarača i jedna krstarica. „USS Nimic“ je dosad, kao i ostatak flote, bio pozicioniran u Indijskom okeanu, gde je pružao pomoć američkim operacijama u Avganistanu. Drugi nosač koji Amerika ima u tom regionu je „Hari Truman“.

Ne odustaje od napada i lobira kod  kongresmena: Barak Obama

Ne odustaje od napada i lobira kod kongresmena: Barak Obama | Foto: AP


Juče je objavljeno i da je Rusija poslala izviđački brod „Prijazovje“ u istočni deo Sredozemnog mora. Brod „Prijazovje“ isplovio je kasno sinoć iz ruske mornaričke baze u ukrajinskom Sevastopolju, u Crnom moru, u misiju „sakupljanja aktuelnih informacija u području u kojem se dešava eskalacija sukoba“, izjavio je vojni izvor koji nije imenovan.

Zvanični Damask je od UN-a juče zatražio da spreči „svaki vid agresije“ na Siriju. Sirijski izaslanik u UN-u Bašar Džafari je u pismu koje je uputio generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval pozvao „generalnog sekretara da preuzme svoj deo odgovornosti u sprečavanju svakog vida agresije na Siriju i nastavi sa naporima za postizanje političkog rešenja za krizu u toj zemlji“.

Bašar al Asad

Bašar al Asad | Foto: FoNet / EPA

Asad ima 1.000 tona sarina?!
 

Dok SAD tvrde da iza prošlonedeljnog napada nervnim gasom sarinom stoji režim Bašara al Asada, francuski mediji su objavili da predsednik Sirije ima preko 1.000 tona ovog smrtonosnog hemijskog oružja. U pitanju je izveštaj koji je francuska obaveštajna službe pripremila za predsednika Fransoa Olanda, a koji bi trebalo da bude osnova za učešće u vojnoj intervenciji.

Lavrov: Neubedljivi dokazi

Informacije koje su dale SAD i njihovi saveznici „apsolutno nisu uverile“ Rusiju u to da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebile hemijsko oružje u predgrađu Damaska, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. „Pokazali su nam nekoliko slika na kojima se ne vidi ništa konkretno“, rekao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP