Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPASAVANJE EVRA

Obama rasplakao Merkelovu, pa je vikala: Ne želim da se ubijem!

Autor: Jutarnji.hr | 14.05.2014 - 09:53:00h | Komentara: 0

Obama je seo za čelo pregovaračkog stola. Bio je to znak da su evropski političari preslabi da bi odlučili o sudbini sveta.

Sada se kreće samo pomoću štaka: Angela Merkel

Angela Merkel

Na iznenađenje svih prisutnih, nemačka kancelarka Angela Merkel , poznata po suzdržanosti i smirenosti, rasplakala se uzvikujući: “Nije pošteno! Neću počiniti samoubistvo!”.

Tim njenim rečima završio se sastanak evropskih čelnika u Kanu u novembru 2011. godine, piše autor "Financial Times-a" Piter Spigel, koji u seriji članaka o najdramatičnijim trenucima spasavanja evrozone s naslovom “Kako je Obama skoro spasio Evropu”, opisuje ključnu noć koja će, kako navodi, da obeleži iduće godine Evropske unije i odrediti budućnost evrozone.

Sedeći u konferencijskoj dvorani u mediteranskom Kanu, šeficu Nemačke, zemlju koja je ekonomski stub i finansijski motor Unije, francuski predsednik Nikolas Sarkozi i američki kolega Barak Obama praktično su sterali pred zid i naterali da plače. No kako piše Spigel, Merkelova je uzvratila paljbom, navodeći da za njenu nemogućnost da pristane na plan tog dvojca o spasu evrozone mogu da krive poteze vlastitih vlada od pre 60 godina.

A plan koji su Sarkozi i Obama predložili temeljio se na stvaranju “zida novca”, tzv. velike bazuke - fonda koji bi garantovao da Grčka, koja je u tom trenutku bila pred potpunim krahom, neće propasti i povući za sobom druge kritične zemlje evrozone. Nakon velikih sukoba oko kreditiranja Grčke, svi su mislili da pregovori i dogovori idu u dobrom smeru. Međutim, još veći šok je usledio na kasnijem sastanku koji se završio s Merkelovom u suzama. Kao prvo, Sarkozijevo mesto na čelu stola, koje je dotad imao kao domaćin samita, preuzeo je Barak Obama.

Barak Obama

Barak Obama | Foto: AP

Amerika je do tada bila poznata po politici nemešanja u evropske poslove. Američki interes bio je samo jedan: spasiti evrozonu kako Evropa ne bi upala u depresiju koja bi se potom odrazila preko Atlantika. “Bilo je čudno videti Obamu na čelu stola. To je bio i signal da Evropa nije sposobna za to. Bio je to znak slabosti, izjavio je kasnije član nemačke delegacije. Plan je bio iskoristiti ECB kao stub stabilnosti, instituciju koja ima u nadležnosti vlasti da štampa novac. Nemačka se, ipak, dugo protivila ideji da središnja banka finansira vlade. Pariz i Vašington složili su se da bi se kao garancija mogle iskoristiti Posebna prava vučenja, MMF-ova valuta. Nazivaju je još ‘papirnim zlatom’, a trenutno vredi isto kao i britanska funta.

Međutim, iako je Merkelova bila sklona ideji, nemačka Bundesbanka, odnosno njen šef Jens Vajdman, bio je protiv. "Pokopajte taj predlog", bila je njegova reakcija koju je Merkelovoj saopštio telefonom. Obama i Sarkozi nisu se dali, a tada je usledio Angelin slom. “To nije pošteno. Ne mogu da odlučim protiv mišljenja Bundesbanke”, odgovorila je na njihov pritisak.

Suze su zaustavile drugu stranu. “ Merkelova je izjavila kako bi mogla da iazđe s predlogom pred Bundestag o povećanju fonda sa spas evrozone ako Italija pristane na MMF-ov program za spas, ali oko Specijalnih prava vučenja odgovor je bio ‘ne’. “Neću prihvatiti tako velik rizik bez dobijanja garancija od Italije. Neću da počinim samoubistvo", izjavila je Merkelova i s tim završila. Kada se saznalo za rezultate sastanka, berze su eksplodirale. Italijanske kreditne stope su skočile. Bio je to najdramatičniji dan i evrozone. Nakon sastanka snimljena je i poznata fotografija na kojoj Obama teši Angelu Merkel.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP