Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIK SAD PLANIRA OGRANIČENU INTERVENCIJU

Obama sam kreće na Siriju?!

Autor: | 01.09.2013 - 08:04:00h | Komentara: 0

Barak Obama, predsednik SAD, spreman je da odobri ograničenu vojnu akciju protiv Sirije!

Baš ga briga  što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak  Obama

Baš ga briga što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak Obama | Foto: AP

Obama se ne obazire na to što je Velika Britanija, verni saveznik Amerike, posle glasanja u Parlamentu (285 protiv i 272 za) rekla „ne“ pozivu na rat koji je uputio premijer Dejvid Kameron. Agencija AP je, pozivajući se na dobro upućene izvore iz vrha Obamine administracije, prenela da nije izvesno da će neslaganje među saveznicima, prepreke koje postavlja Rusija ili skepsa u samom Kongresu zauzdati Obamu na duže vreme. Obama bi naredbu za napad mogao da izda u narednih nekoliko dana.


Najviši zvaničnici SAD su već zakazali brifing sa kongresmenima i senatorima radi predstavljanja argumentacije za tvrdnju da su sirijske trupe prošle sedmice ubile na stotine civila hemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Ključni dokaz je ostao pod oznakom „strogo poverljivo“, što znači da javnost neće videti materijal koji najuverljivije povezuje režim Bašara al Asada sa napadom zbog kojeg su ključne zemlje Zapada počele otvoreno da pričaju o vojnoj intervenciji.

Amerika u Mediteranu ima  vojne kapacitete da izvrši udare iz vazduha po položajima sirijskih snaga

Amerika u Mediteranu ima vojne kapacitete da izvrši udare iz vazduha po položajima sirijskih snaga | Foto: Reuters

Britanski premijer je juče izjavio da žali zbog toga što Parlament nije podržao predlog o mogućoj vojnoj akciji:


„Mislim da nema potrebe da se izvinjavam Obami“, rekao je Kameron.
Posle britanskog „ne“, Obama bi mogao da dobije saveznika u Francuskoj, koja je bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja Libije. Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da bi napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede, 4. septembra, i da odluka britanskog parlamenta neće uticati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

O tome da je rat sve izvesniji, svedoči i podatak da je izraelska armija već postavila protivraketnu bateriju „gvozdena kupola“ u blizini Tel Avivia, pripremajući se za odmazdu Damaska. Već par dana u Izraelu se odlično prodaju zaštitne maske.

Nemačka neće u rat
Nemačka vlada je saopštila i da ne razmatra učešće u vojnoj intervenciji protiv Sirije. „Nije bilo nikakvih zahteva za pružanje vojne podrške. Vlada ovo nikada nije razmatrala”, kazao je Štefan Sajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Vašington

Vašington

Protesti u Americi!
U San Francisku, Vašingtonu i Njujorku okupilo se nekoliko hiljada građana koji su protestovali protiv plana zvaničnog Vašingtona da vojno interveniše u Siriji! Demonstranti su uzvikivali „SAD, NATO - ruke dalje od Sirije“, neki su nosili Asadove slike. U protestu su uglavnom učestvovali američki državljani sirijskog porekla.

Rusija razmešta S500!
Rusko ministarstvo odbrane planira da 2017. postavi novi protivvazdušni sistem koji može da pogodi mete čak i u svemiru!
“Protivvazdušni sistem S500 je u fazi razvoja. Planirano je da se razmesti 2017. godine”, rekao je neimenovani izvor iz ruskog ministarstva odbrane.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP