Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRVA POSETA IZRAELU

Obama sledeće sedmice u
istorijskoj poseti Bliskom istoku

Autor: Beta-AP | 16.03.2013 - 18:45:00h | Komentara: 0

Američki predsednik Barak Obama sledeće sedmice biće na bliskoistočnoj turneji, a centralno mesto biće njegova prva poseta Izraelu od kako je na toj funkciji.

Barak Obama

Barak Obama prvi put u Izraelu od kako je na funkciji / Foto ilustracija

Obama stiže u Jerusalim u sredu, a njegov glavni prioritet biće relaksacija odnosa sa iranskim premijerom Benjaminom Netanjanhuom, koji je juče uspeo da postigne dogovor sa druge dve izraelske partije tako da biti na čelu vlade još jedan mandat.

Tokom posete Izraelu Obama će obići muzej holokausta Jad Vašem, jevrejsko nacionalno groblje poznato kao Planina sećanja, gde će položiti venac na grob osnivača moderne izraelske države Teodora Hercla i bivšeg premijera Jicaka Rabina koji je ubijen 1995. godine. Obama će obići i Crkvu Hristovog rođenja i druga hrišćanska obeležja u Jerusalimu. Američki predsednik posetiće i Zapadnu obalu, gde će razgovarati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom.
Predsednik SAD boraviće 24 sata i u Jordanu, državi koja je važan američki savežnik u tom delu sveta. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti situacija u susednoj Siriji. U Jordanu je utočište pronašlo više od 450.000 Sirijaca koji su pobegli zbog rata u toj zemlji. Bela kuća je saopštila da Obama ne planira da poseti izbegličke kampove u Jordanu, ali će sa jordanskim zvaničnicima razgovarati o tome kako SAD mogu još da pomognu. Poslednji grad koji će Obama posetiti na njegovoj bliskoistočnoj
turneji biće Petra, drevni grad u Jordanu koji je pod zaštitom Uneska.
Poseta Izraelu, ocenjuje agencija AP, mogla bi utiša kritiku Obamine politike prema toj zemlji jer mu se ranijih godina dosta zameralo da nije pružao dovoljnu podršku glavnom američkom partneru u tom delu sveta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP