Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRUGA RUNDA

Obama uzvratio udarac (VIDEO)

Autor: FoNet | 17.10.2012 - 10:25:00h | Komentara: 0

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni su tokom drugog sučeljavanja u utorak uveče, na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, vodil oštru raspravu, odgovarajući na pitanja birača, a analitičari ističu da je predsednik bio mnogo agresivniji i tokom ove debate.

Barak Obama i Mit Romni

Druga runda: Barak Obama i Mit Romni | Foto: Reuters

Barak Obama je uspeo da uzvrati Mitu Romniju i agresivnim nastupom u drugoj debati predsedničkih kandidata SAD značajno popravi utisak iz "prve runde".

Varnicama ispunjeno veče u Njujorku za nijansu je pripalo aktuelnom predsedniku, ocenjuju analitičari, iako je Romni još jednom bio veoma čvrst i napadački raspoložen.

Obama je govorio oštro o Romnijevim ekonomskim planovima, porezu i spoljnoj politici i branio svoje poteze, dok je Romni istakao spor ekonomski oporavak, ali se dotakao i napada u Libiji.

Ankete objavljene u prvom satu po okončanju duela dale su blagu prednost Obami. Po mišljenju 46 odsto ispitanika u anketi Si-En-Ena, aktuelni predsednik je iz debate izašao kao pobednik, dok se za Romnija opredelilo 39 odsto.

Barak Obama i Mit Romni

Palo je i rukovanje: Barak Obama i Mit Romni | Foto: Reuters

Druga od tri predsedničke debate je osim drugačijeg, energičnijeg i agresivnijeg Obame, donela i potpunu novu atmosferu.

Rivali su u sali Univerziteta Hofstra umesto na pitanja moderatora, odgovarali publici u kojoj je bilo 80 neopredeljenih birača, a mogli su slobodno da šetaju na pozornici pa je viđeno puno "vatrometa" - grimasa, upiranja prstom, prekidanja i upadanja u reč.

Sve to je dodatno istaklo jasnu netrpeljivost Obame i Romnija.

Aktuelni američki predsednik je rekao je da je njegov rival spremio "ekonomski plan od jedne jedine tačke" prema kojoj bi bogataši na vrhu bili povlašćeni imali svoja pravila, a nazvao je Romnija i "ekstremistom" po pitanju zdravstvene politike.

"Romni i njegovi saveznici bi u Kongresu da drže 98% kao taoce, kako bi onih dva odsto imali poreske olakšice", rekao je Obama, koji je naveo i da je Romni "želeo da ceo Detroit bankrotira tokom krize".

Kao svoje uspehe Obama je naveo smanjenje poreza za srednju klasu, kraj rata u Iraku, napade na čelnike Al Kaide, ubistvo Osame bin Ladena, spas auto-industrije, kao i jedinstvenu reformu zdravstvenog sistema.

Barak Obama i Mit Romni

Iz debate kao pobednik izašao Barak Obama | Foto: Reuters

On je, nasuprot mlakom nastupu iz Denvera, ovog puta često direktno napadao Romnijeve izjave i istakao da su republikanci "namerno iskrivljeno prikazivali" rezultate administracije u prethodne četiri godine.

Kao i kada je Džo Bajden razgovarao sa Polom Rajanom u debati potpredsednika, demokrate su se ovog puta odlučile da ospu paljbu na poznatih Romnijevih "47 odsto". Ipak, Obama je to ostavio za sam kraj, ne pruživši rivalu priliku da odgovori.

"Razmislite samo o kome je govorio na tom snimku. O onima koji su na socijalnoj pomoći, a radili su ceo život, o veteranima, koji su žrtvovali sve za ovu zemlju, o studentima, o vojnicima, o ljudima koji rade svaki dan, po ceo dan. To su ljudi za koje ja želim da se borim. Ako oni uspeju, verujem da će naša zemlja uspeti", rekao je Obama za kraj obraćajući se publici.

VIDEO> Pogledajte celu debatu predsedničkih kandidata

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP