Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIKA SPREMNA ZA NAPAD NA BAŠARA AL ASADA

Obamin prvi rat može biti treći svetski!

Autor: Ekipa Alo! | 26.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Situacija oko Sirije se sve više komplikuje, američka Četvrta flota je na putu ka toj zemlji, Iran i sirijske snage verne predsedniku Bašaru al Asadu upozoravaju da bi intervencija SAD mogla da gurne u pakao čitav Bliski istok, a moguće je i širenje sukoba, pa možda čak i treći svetski rat!

Američka  mornarica na putu ka Siriji još samo čeka komandu za napad, a Iran  upozorava na  ozbiljne  posledice

Američka mornarica na putu ka Siriji još samo čeka komandu za napad, a Iran upozorava na ozbiljne posledice | Foto: Beta AP

Optužbe koje su se pojavile u zapadnim medijima da su snage verne Asadu koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika bile su povod da predsednik SAD Barak Obama naredi Četvrtoj floti da se zaputi ka Siriji. Interesantno je da je Obama prvi mandat započeo Nobelovom nagradom za mir i okončao ga bez ratnih avantura, ali je sva prilika da će, kao i njegovi prethodnici, iskoristiti drugi za još jedan u dugom nizu ratova koje su SAD vodile poslednjih decenija.

Obamina administracija već je spremila scenario za intervenciju mimo Saveta bezbednosti, po proverenom modelu isprobanom na bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije. Američki sekretar odbrane Čak Hejgel je izjavio da je Pentagon spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči Obama.

- Predsednik je tražio od ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to uradili i spremni smo da sprovedemo svaku opciju, ako on odluči da primeni neku od njih - rekao je Hejgel, a na njegovu izjavu je reagovao Aleksej Puškov, predsednik odbora za spoljnu politiku Dume, koji smatra da Obama vodi SAD ka ratu u Siriji, te da će postati Bušov klon ako to uradi.
Oštro je reagovao i Iran, koji je juče upozorio SAD da ne prelaze „crvenu liniju” u Siriji, ističući da bi vojna intervencija Vašingtona u toj zemlji imala “ozbiljne posledice po Belu kuću”, javila je iranska novinska agencija Fars.

Za korišćenje  hemijskog oružja  Zapad je optužio snage verne Asadu

Za korišćenje hemijskog oružja Zapad je optužio snage verne Asadu | Foto: AP

Sirija prihvata inspektore UN


Sirija je odlučila da dopusti inspektorima UN-a da posete područje oko Damaska na kojem se u sredu dogodio navodni napad hemijskim oružjem. O napadu su najpre izvestile sirijske opozicijske snage, a zatim se vest proširila širom sveta.

Poslednji komentari
  • klekovacha Vreme: 26.08.2013 10:00h

    a od kad su pa to Obama i zapad zaduzeni za hemijsko oruzje? Sirija je stvar sirijaca i nikom nije jasno zasto zapad glumi neke gazde. Pogotovo Francuska koji je svetski rekorder u gubljenju rata ( II svetski rat izgubila je za 3 sedmice).

  • Mirko Vreme: 26.08.2013 10:42h

    Isti scenario, kao i sa Irakom?

  • miroslav Vreme: 26.08.2013 13:35h

    Pokorili su Irak I svrgli Sadama, svrgli su I Gadafija I Slobu, ako budu hteli zavesce red I u Siriji!! Voleli ih ili ne, sila su broj jedan svetu I pretnja svim diktatorima, iako ni oni nisu cvecke, ali ovi koji su protiv njih su nacesce I sami u svojim zemljama ubice svoga naroda!!!

  • delboy Vreme: 26.08.2013 13:43h

    nije bas logicno da nemogu da ugase pozar vec dve nedelje koji gasi 2000 vatrogasaca a mogu da spreme i posalju toliku armadu za siriju?

  • Dejan Vreme: 26.08.2013 16:40h

    Jednostavno ..kontrola mediterana i se zaokružuje akcijom u Siriji a kasnije možda i u Libanu ako se ne povinuje volji zapada . Tako EU ima tampon zonu ka zemljama nad kojim nema nikakav uticaj .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP