Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAD

Objavljena nova dokumenta Bin Ladena!

Autor: Alo/Agencije | 20.05.2015 - 18:55:00h | Komentara: 0

U SAD danas su objavljena dokumenta pronađena tokom racije na lokaciji u Pakistanu gde su američki specijalci ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

Bin Laden

Bin Laden | Foto: AP

Pre nego što su dokumenta objavljena, izvršena je rigorozna kontrola obaveštajnih službi, prenose američki mediji.

Materijal sadrži niz dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, listu knjiga na engleskom jeziku koje su pronađene na mestu gde se Bin Laden skrivao, kao i materijal drugih ekstremističkih grupa, preneo je Rojters.

"U interesu je američke javnosti, u interesu građana, naučnika, novinara i istoričara, da im se pruži prilika da pročitaju i razumeju Bin Ladenova dokumenta", rekao je predsedavajući obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Devin Nunjes u saopštenju.

Objavljeno je ukupno 100 pisama i dokumenata.

Osim knjiga na engleskom jeziku nađeni su obiman materijal i dokumenata na arapskom.

Tokom godina skrivanja, Osama bin Laden je pozivao sledbenike da napadaju kako god znaju i gde god stignu Amerikance, ali je i pisao slatko-gorka pisma jednoj od svojih žena, i svojoj deci.

Među papirima su recimo tipski obrasci sa praznium poljima koja kandidat sam popunjava a koji su zapravo aplikacije za teroristički angažman, u kojem pitanja variraju od standardnih kao što su ona o obrazovanju i hobijima do onih koja glase "Da li biste izveli samoubilačku operaciju?".

Sva 103 dokumenta i video klipa dodaju, po oceni agencije Asošiejted pres (AP), novi sloj slici čoveka koji se smatra pokretačkim mozgom napada na Ameriku u kojem su, 11. septembra 2001, srušene kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Tu su video klipovi i pisma na arapskom, uz engleski prevod koji je obavila obaveštajna slubžba.

U jednom pismu bin Laden upućuje jednog od svojih zamenika da informiše "našu braću" da moraju da budu skoncentrisani na borbu protiv Amerikanaca.

Njihov "posao je da iskorene to drvo koncentrišući se na njegovo američko stablo, i da izbegnu da budu okupirani od strane lokalnih sigurnosnih snaga".

U drugom pismu bin Laden se ruga tadašnjem predsedniku SAD Džordžu W. Bušu i njegovom "ratu protiv terorizma", dodajući kako rat nije doneo stabinost u Irak ili Avganistan, postavljajući pitanje zašto su američke trupe "tražile izgubljene fantome" - navodno oružje za masovno uništenje u Iraku.

Na ovom pismu, primećuje AP, američki prevodilac izostavlja da ispiše datum.

U video poruci jednoj od svojih žena, koje je takođe opisano kao bin Ladenova "poslednja volja", on kaže: "Znaj da moje srce ispunjavaš ljubavlju, divnim uspomenama, i svojom istrajnom patnjom da me u napetim situacijama smiriš i da budeš dobra prema meni".

Među papirima je i Al Kaidina aplikacija za posao koja počinje obično, tražeći od aplikanata da "pišu jasno i čitko".

Potom slede konvencionalna pitanja, poput onih da li je aplikant ikada osuđivan, pre nego što se zađe u malo jezovitije vode, kada džihdistički poslodavac postavi pitanje: "Koji bi cilj voleo da ispuniš na svojoj stazi džihada?".

Potom se stvar konkretizuje pitanjem o voljnosti da se izvede samoubilačka misija.

Upitnik se završava gotovo crnohumorno: "Kako da stupimo u kontakt sa vama u slučaju da budete odabrani za mučenika?".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP