Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ČANAKALE

Od bitke na Galipolju prošlo 100 godina (VIDEO)

Autor: Tanjug | 25.04.2015 - 13:20:00h | Komentara: 1

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Zalivu Anzak na turskom poluostrvu Galipolju kako bi odali počast desetinama hiljada vojnika poginulih u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata, koja je počela pre tačno jednog veka.

Galipolje

Galipolje | Foto: Tanjug/AP

Britanski princ Čarls i premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i Džon Ki, govorili su o herojstvu vojnika, na emotivnoj ceremoniji tokom koje je obeleženo 100. godišnjica od iskrcavanja savezničkih vojnika na ovo poluostrvo.

Iskrcavanje na Galipolje označava početak krvave bitke koja je trajala osam meseci, a u kojoj je život izgubilo 44.000 savezničkih i 86.000 otomanskih vojnika, preneo je AP.

Galipolje

Galipolje | Foto: Tanjug/AP

Pod britanskim zapovedništvom bili su i pripadnici Korpusa australijske i novozelandske vojske (ANZAC), koji su se iskrcali na uskoj plaži okruženoj visokim stenama, kasnije nazvanoj Zaliv Anzak.
Novozelanđani i Australijanci tada su se prvi put u istoriji borili pod vlastitim zastavama, pa je taj mali komad zemlje na drugom kraju sveta, zbog čak 11 hiljada poginulih, postao jedno od nacionalnih obeležja oba naroda, a dan iskrcavanja obeležava se kao Dan ANZAC-a.
"Prijavljujući se da služe, postali su više od vojnika. Oni su postali heroji osnivači moderne Australije", rekao je na ceremoniji australijski premijer Toni Abot.

Cilj neuspele ofanzive bio je da se osigura pomorski put od Mediterana do Istanbula, preko Dardanela.
Osim Australijanaca i Novozelanđana, početak bitke na Galipolju obeležavaju i Turci jer je upravo njome počelo stvaranje moderne Turske, u kojoj je jedan od zapovednika bio Mustafa Kemal Ataturk.
Ataturk je nakon Galipolja, koga Turci nazivaju Čanakale, poveo rat za nezavisnost Turske i naposletku osnovao Tursku Republiku.

Poslednji komentari
  • fric Vreme: 25.04.2015 17:02h

    toplo vam preporučukem da pogledate filmsko ostvarenje nenadmašnog australijskog reditelja pitera vira vezano za sukob na galipolju, uz naravno odlično ukomponovanu muziku i vrsne glumce koji su briljirali u ovom ostvarenju. iz filma se mogu izvući veoma korisne pouke vezano za ljudske žrtve, za ideale, za slobodu, za .........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP