Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAUČNICI DOKAZALI

Od post traumatskog stresa patili i drevni ratnici

Autor: Tanjug | 24.01.2015 - 13:05:00h | Komentara: 0

Naučnici su pronašli dokaz da su ratnici patili od post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) još daleke 1300. p.n.e. Tim istraživača sa Anglia Raskin Univerziteta analizirao je drevne mesopotamske tekstove u kojima su zabeležena svedočenja vojnika koja se u potpunosti poklapaju sa modernom dijagnozom PTSP-a.

Herodot prvi dao dijagnozu PTSP-a

Herodot prvi dao dijagnozu PTSP-a | Foto: Profimedia

 
Prof Džejmi Haker Hjuz, bivši konsultant i klinički psiholog britanskog ministarstva odbrane, rekao je da se dosad verovalo da je prvi opis PTSP-a dao grčiki istoričar Herodot.

O atinskom ratniku Epizelosu koji se borio u Maratonskoj bici 490. p.n.e., antički istoričar piše: "Iznenada je izgubio vid, mada ničim nije bio dotaknut".

U studiji "Ništa novo pod suncem", prof Hjuz tvrdi da postoje opisi ovog poremećaja u drevnim mesopotamskim spisima koji potiču iz perioda između 1300. p.n.e. i 609.

U to doba, muškarci su provodili godinu dana na izgradnji puteva, mostova i drugih građevina kako bi očvrsnuli, a zatim bi isto toliko vremena proveli u ratu, nakon čega bi im bilo dopušteno da 12 meseci budu sa svojom porodicom, a onda bi započeli ceo ciklus iz početka.

Spartanac

Spartanac | Foto: Profimedia

 
U izjavi za BBC, prof Hjuz kaže da simptomi koji su se javljali kod ovih asirijskih vojnika jasno ukazuju na ono što danas nazivamo post traumatskim stresnim poremećajem.
"Oni opisuju kako čuju i vide duhove ljudi koje su ubili u bici, a to je upravo ono o čemu svedoče današnji vojnici koji su iskusili borbu prsa u prsa", naveo je britanski naučnik.
Dijagnoza PTSP-a prvi put je uspostavljena nakon Vijetnamskog rata.
"Od kada postoji ljudska civilizacija i od kada se vode ratovi, postoji i post traumatski stresni sindrom. To nije nikakvo otkriće 21. veka", zaključio je prof Hjuz.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP