Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REKORDNA IZLAZNOST

Od rezultata izbora zavisi
i moguća nezavisnost Katalonije!

Autor: Tanjug | 25.11.2012 - 16:29:00h | Komentara: 0

Četiri sata posle otvaranja birališta u španskoj Kataloniji, u kojoj se danas održavaju regionalni izbori, zabeležen je rekordni odziv birača, a predsednik te regije Artur Mas je poručio da će u slučaju pobede raspisati referendum o nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, ako postane samostalna država, ta bogata španska regija, sa 7,5 miliona stanovnika, bila bi sedma najbogatija zemlja u Evropskoj uniji po glavi stanovnika.

Ključni izbori u Kataloniji

Ključni izbori za budućnost Španije | Foto: AP

 
Birališta u Kataloniji, gde pravo glasa ima 5,4 miliona ljudi, zatvaraju se večeras u 20 sati po lokalnom vremenu.
Četiri sata posle otvaranja birališta, prema podacima katalonske vlade, odziv birača je dostigao rekordni nivo u poslednje 24 godine i iznosti 29,35 odsto. Poređenja radi, 2010. godine odziv u prva četiri sata iznosio je 24,79 odsto.
Sa nekih prozora i balkona se viju katalonske zastave sa crveno-žutim prugama ili separatističke zastave koje, takodje, imaju plavi kvadrat sa belom zvezdom.
Međutim, nezavisna Katalonija je još daleko. Desničarska španska vlada premijera Marijana Rahoja kaže da bi referendum o nezavisnosti bio u suprotnosti sa Ustavom i zdravim razumom, i naneo bi štetu svim Špancima.
Prema rezultatima poslednje ankete pred izbore, Masova alijansa CiU bi mogla osvojiti između 60 i 64 mandata, od ukupno 135 poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu, približno isto kao sadašnjih 62 poslanika.
Rahojeva Narodna stranka i opozicioni socijalisti se bore za drugo mesto, navodi AFP.

Rekordna izlaznost

Rekordna izlaznost | Foto: AP

 
Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo španski list "Pais", na referendumu o nezavisnosti 46 odsto Katalonaca bi glasalo za, a 42 protiv.
U izveštaju "Global insajta" sa sedištem u Lonodnu, koji su sastavili analitičarka Blanka Kolenjikova i ekonomista Radž Badijani, navodi se da je čak i Mas oprezan u pozivanju na potpunu autonomiju tog regiona.
- To bi otvorilo Pandorinu kutiju i, izmedju ostalog, dovelo do ustavne krize u Španiji, a možda i do širenja 'zaraze' na druge periferne regione sa separatističkim aspiracijama. To bi zadalo udarac državnim finansijama, ali i pokrenulo pitanje da li bi katalonska država pored Španije i unutar EU bila funkcionalna - zaključuje se u izveštaju.
Katalonija je bogati španski region koji predstavlja pokretački motor španske privrede, jer sa bruto domaćim proizvodom od oko 200 milijardi evra čini petinu nacionalne ekonomije.
Takođe, sa značajnom industrijskom bazom Katalonija čini 26,5 odsto španskog izvoza od januara do jula 2012. godine, čime ima daleko veći udeo od bilo kog drugog regiona, navodi AFP.
Pošto nije uspeo da dobije veća poreska ovlašćenja od Španije, Mas je raspisao izbore i obećao referendum o samoopredeljenju za četiri godine ako dobije mandat za to. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP