Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PUT NOĆNIH VUKOVA

Odali poštu Poljacima ubijenim u Katinskoj šumi!

Autor: Beta | 26.04.2015 - 16:01:00h | Komentara: 0

Motociklisti iz najstarijeg ruskog kluba Noćni vukovi položili su danas cveće u Katinskoj šumi i odali poštu više od 14.500 poljskih žrtava streljanih po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine.

Noćni vukovi zapalili sveće i odali poštu poginulim poljskim vojnicima

Noćni vukovi zapalili sveće i odali poštu poginulim poljskim vojnicima | Foto: Profimedia

Učesnici počasne vožnje Putevima pobede od Moskve do Berlina, kojima je zabranjen grupni ulazak u Poljsku, prvo su položili cveće u ruskom delu memorijalnog kompleksa u Katinskoj šumi, gde leže sovjetske žrtve režima Josifa Staljina, a zatim i na grobove streljanih poljskih vojnih zarobljenika, oficira i rezervista.
Uzeli su i šaku zemlje sa dela gde su neidentifikovani posmrtni ostaci koju će poneti u Varšavu da je predaju varšavskom groblju Povonzki, javlja poljska televizija TVP.info. Noćni vukovi su iz Katinske šume u konvoju od 14 motocikala i dva
automobila, neki porodično i sa decom, krenuli u pravcu Belorusije. Minsk je sledeća stanica na trasi dugoj 6.000 kilometara preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije do Nemačke, u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata. Kako su Noćni vukovi u Katinu kazali poljskoj televiziji, u ponedeljak će pojedinačno ući u Poljsku čije vlasti su im zabranile grupni prolazak, pravdajući se formalnim razlozima, zato što navodno ambasada Rusije nije navela sve detalje trase i programa.

Noćni vukovi / Foto: Profimedia

Noćni vukovi / Foto: Profimedia

Današnja Žečpospolita, pozivajući se na nezvanične izvore u poljskoj vladi, piše da je za odluku da se Noćnim vukovima zabrani da uđu u Poljsku bilo presudno to što su planirali da polože cveće na grobove Poljaka koje je u Drugom svetskom ratu pobila nacionalistička Ukrajinska ustanička armija.
"Rusi na grobovima Poljaka koje su pobili ukrajinski nacionalisti. To je čista provokacija", kazao je poljskom listu neimenovani izvor iz vlade i dodao da je problem bilo i to što su želeli da gledaju fudbalsku utakmicu, što bi verovatno izazvalo okršaje sa poljskim huliganima.
Noćni vukovi problem mogu da imaju na poljskim granicama čak i kada
bi poljske vlasti pristale da ih puste pojedinačno, ako se potvrde informacije koje danas objavljuju nemački mediji, nezvanično, da su im nemačke vlasti poništile turističke šengenske vize. Takođe, u ponedeljak će o prolasku Noćnih vukova raspravljati i češka vlada, pošto je dobila peticiju građana i otvoreno pismo 75
čeških i slovačkih ličnosti sa zahtevom da ruske motocikliste ne pusti u Češku jer dolaze kao agresivni nacionalisti da provociraju.
Kako poljski, češki pa i nemački zvaničnici na vožnju Putevima pobede Crvene armije gledaju kao na ciljanu provokaciju Moskve, ako ne budu pušteni u Poljsku, u Berlin će, u znak solidarnosti s Noćnim vukovima, stići poljski motociklisti.
"27. aprila u 9 sati čekamo na graničnom prelazu u Terespolu. Ako Granična straža ne pusti u Poljsku ruske motocikliste, mi ćemo proći preko Poljske njihovom trasom i u skladu sa planom zapalićemo svuda sveće u njihovo ime", kazao je Viktor Vengžin iz kluba poljskih motociklista koji, poput Noćnih vukova, organizuju
patriotske vožnje po svetu odajući poštu poginulim poljskim vojnicima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP