Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

"EVRO SIROČAD" SVE BROJNIJA

Odlaze trbuhom za kruhom, dok njihova deca ostaju prepuštena sama sebi!

Autor: Deutsche Welle | 05.12.2013 - 11:25:00h | Komentara: 0

Svoje roditelje poznaju samo iz povremenih poseta ili preko Skajpa. U istočnoj Evropi ima na miliona jece čiji roditelji rade u inostranstvu, a kako se čini, novi zakoni EU mogli bi popraviti situaciju ove "evro-siročadi".

siroče

Rastanci su nešto što Oksani Hemei najteže pada. Kad su joj bile tri godine, njeni roditelji su po prvi put otputovali iz Moldavije. Nakon tri godine se njena majka Jelena vratila, na nekoliko meseci. Kad je došao dan ponovnog rastanka, ona je ćerku poslala baki. Na pola puta se šestogodišnja Oksana predomislila i vratila. Na ulazu u dvorište svoje porodične kuće zatekla je svoju majku, koja je već imala kofer u ruci, piše Dojče Vele.
Oksana, kojoj je sada 18 godina, i danas se seća besa koji ju je tada, kao malu devojčicu obuzeo: "Bila sam premala da bih razumela da moja majka nije otišla zbog toga što je to htela ili jer joj je to bilo drago."

Na istoku Evrope mnoga su deca odrasla poput Oksane, bez roditelja.

Međunarodna štampa im je nadenula ime "evro-siročad". Istraživanja pokazuju da samo u Republici Moldaviji više od polovine dece u međuvremenu odrasta bez majke ili oca. Nevladine organizacije računaju da u zemljama članicama EU-a, na primeru u Rumuniji, Bugarskoj ili Poljskoj, između 500.000 i milion dece raste bez roditelja.

Roditelji ''trbuhom za kruhom'' slede put kojim su pošli mnogi njihovi zemljaci pre njih: napuštaju zemlju, rade kao pomoć u polju, na građevini, kao negovatelji starijih osoba ili čuvaju tuđu decu u inostranstvu. Mnogi putuju čak do SAD-a, često su tamo ilegalno. Deca ostaju kod kuće, s jednim roditeljem, s bakom i dedom, ili poznanicima ili čak sama.

 

Skajp umesto zagrljaja

 

Stručnjaci posledice ovakvog stanja nazivaju socijalnom katastrofom. "To je trauma deteta koje je izgubilo roditelje, dok su oni još živi", kaže psiholog Jan Feldman.

Deci, tvrde sociolozi, često osim roditeljskog zagrljaja i ljubavi nedostaje medicinska nega, loše se hrane, često pate od depresija, imaju problema u školi.

Spas u EU-u?

Republika Moldavija je potpisala Sporazum o pridruživanju s EU-om. Sad se ova mala zemlja nada novim impulsima za svoju bolesnu privredu, a s njima i da će Sporazum o slobodnoj trgovini i putovanje bez viza u Evropsku uniju popraviti i stanje evro-siročadi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP