Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DAN POBEDE U MOSKVI

Održana parada, srpski gardisti marširali Crvenim trgom (FOTO+VIDEO)

Autor: Alo/Agencije | 09.05.2015 - 08:49:00h | Komentara: 3

Čestitkama koje je predsednik Rusije Vladimir Putin uputio komandantima svih učesnika Parade pobednika, među kojima i potpukovniku Vladimiru Vukajloviću završena je velika, svečana vojna manifestacija u Moskvi, održana povodom Dana pobede. Hor i orkestar izveo je "Slavljanku" poznatu pesmu iz Drugog svetskog rata. Uz melodije te pesme vojnici su 1941. godine posle parade koju je Staljin organizovao u Moskvi, odlazili na front.

Dan pobede

Obeležavanje Dana pobede | Foto: Profimedia.rs

Rečima kojima je general Žukov tada Staljinu podneo raport, glavnokomandujući ruske vojske Sergej Šojgu izgovorio je Vladimiru Putinu, čime je označen i početak ovogodišnje parade, tačno u devet časova, po našem vremenu.

Njen tok mogli ste uživo da pratite na sajtu Alo.rs.

Na početku parade govor je održao predsednika Rusije Vladimir Putin.

Putin je čestitao svima Dan pobede, učesnici parade su uzviknuli tri puta "ura", a potom je intorina ruska himna.

Putin drži govor na početku parade

Putin drži govor na početku parade | Foto: Profimedia.rs

 

- Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti - poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.


Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

- To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam.

Na kraju govora upriličen je minut ćutanja za postradale u Drugom svetskom ratu.

Današnja vojna parada jedan je od najmasovnijih događaja ikada. Crvenim trgom prodefilovalo je 16.000 vojnika, 194 jedinice vojne tehnike, a učestvovala su i 143 borbena aviona.


Crvenim trgom prvo su prodefilovale vojne jedinice Azerbejdžana, Jermenije, Indije... Među njima bili su i pripadnici Garde Vojske Srbije, među kojima su se nalazile i dve žene. Oni su jedini gazili drugačijim strojevim korakom.


Srpski gardisti na Paradi Pobede na moskovskom Crvenom trgu

Srpski gardisti na Paradi Pobede na moskovskom Crvenom trgu | Foto: printskrin Jutjub


Vladimir Putin

Vladimir Putin u sredini fotografije | Foto: Profimedia


Crvenim trgom prošla je Iskander, supersonična balistička raketa, zatim raketni sistemi Buk i Tor - protivvazduhoplovna odbrana i odbrana krstarećih raketa i bespilotnih letilica.

Posle pešadije, usledio je defile tehnike - samohodne haubice, haubice, prošla je i armata, najnovii tenk o kome se malo zna...

Drugi deo ceremonije počeo je predstavljanjem tenkova Crvene armije.

Vojna parada

Vojna parada | Foto: Profimedia.rs

Spektakl se potom "preselio" na nebo koje su nadletali vojni helikopteri i avioni, najbolji u svetu.


Helikopteri iznad Crvenog trga

Helikopteri iznad Crvenog trga | Foto: Profimedia.rs

 

Gledaoci parade mogli su da vide helikoptere Mi-35, K-52 kamato - višenamenski borbeni helikopter, noćni helikopter Mi-28 - kao i Antonov Ruslan - transportni avion, koji je treći po veličini avion za transport.

IL-76

IL-76 | Foto: Profimedia.rs

 

Proleteo je Iljjušin - 76, transportni avion, a zatim strateški bombarderi naoružani krstarećim raketima.


Crveni trg je nadletao bombarder Tu 160 (NATO naziv - blek džek), a pilotirao je komandant vazduhoplovnih snaga Rusije.

Preleteli su i Il 78 - letelica za dopunu goriva, Mig -31 lovački avion koji je jedan od najznačajnijih za Rusku federaciju.

Sukhoi Su-27

Sukhoi Su-27 | Foto: Profimedia.rs

 

Na red je došla i avijacija tipa Suhoj, Su-34, Su-24... Spektakl je upotpunio i nastup "strižija" koji su bili prošle godine i u Beogradu. Ove letelice napravile su na nebu broj 70 (u znak godišnjice koja se obeležava).

Preletom aviona Su-25 koji su ispuštali boje ruske federacije i vojnim horom završena je parada u Moskvi povodom Dana pobede.

Fešta aviona iznad Crvenog trga

Fešta aviona iznad Crvenog trga | Foto: Profimedia.rs

I za kraj...zastava Ruske federacije

I za kraj...zastava Ruske federacije | Foto: Profimedia.rs

 

Godišnji budžet Ruske vojske iznosi 100 milijardi dolara.

Ratni veteran na paradi

Ratni veteran, Jevgeni Jermolajev, jedan od retkih preživelih boraca, prisustvuje paradi | Foto: Profimedia.rs

Među gostima na paradi bili su šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je prisustvovao paradi, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Na današnjoj paradi učestvovalo je više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put su prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Vazdušni prostor iznad Moskve bio je zatvoren danas oko sat vremena, kao i svi aerodromi u ruskoj prestonici, zbog održavanja vojne parade, rekao je ranije portparol ruske federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

Danas se obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom

Velikom vojnom paradom danas je obeleženo 70 godina od pobede nad fašizmom | Foto: Profimedia.rs

 

On je dodao za agenciju TASS da su bili zabranjeni svi civilni letovi u vazdušnom prostoru Moskve od 10.30 do 11.20 po moskovskom vremenu.

 - Omogućen je samo tranzitni koridor za avione koji lete na visini između 9.000 i 11.000 metara - rekao je portparol.

Prema zvaničnim podacima, oko 27 miliona sovjetskih građana, i civila i vojnika, poginulo je u Velikom otadžbinskom ratu protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.

Građani Beograda prate paradu u Moskvi

Građani Beograda posredstvom velikog video bima na Trgu Republike prate direktan prenos vojne Parade u Moskvi organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom.
Okupljeni, uz zastave Srbije i Rusije, nose i majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 09.05.2015 17:13h

    Velicanstveno , sa druge strane nedoumica zasto nema visokih predstavnika Francuske , Engleske , ostalih clanica EU uz postovanje za izuzetke., SAD-ea , Kanade , Australije. Da li se ovaj nedolazak moze komentirati kao neki drugi pogled na fasizam , da li se mozda stide u sta iskreno sumnjam . Razlozi da je Ukrajinska kriza kriva su price za malu djecu , pa ako cemo posteno oni su je na Majdanu izazvali i pod laznom demokratijom gurnuli Ukrajince u tunel bez svjetlosti. Da im mozda nesmeta ekonomski jaka Ruska federacija , kao i stabilna vladavina Putina po meni samo to moze biti. Da bi zeljeli vidjeti rascjepkanu Rusku federaciju , krvavu gdje brat na brata puca , po scenariju Jugoslavije gdje salju razne Solane , Holbroeke, Ovene nazovimo ih mirovnjake , posrednike , siguran sam da bi. Ti nazovimo ih mirovnjaci bi uz debele plate stajali pred mikrofonima i i ucili te iste Ruse kako to sto oni rade nije u redu .

  • troltrol Vreme: 09.05.2015 18:00h

    A sto su nasi gazili drugacijim strojevim korakom? Uvek moramo u necemu da se izdvajamo?

  • vitez Vreme: 09.05.2015 20:47h

    Gazili onako kako se kod nas gazi. Eh, kada bi u svemu imali svoje JA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP