Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LJUBLJANA

Održani mirni protesti
u više slovenačkih gradova

Autor: Tanjug | 22.12.2012 - 08:40:00h | Komentara: 0

U više slovenačkih gradova održani su mirni protesti građana, nezadovoljnih vladajućim političkim elitama i socijalno-ekonomskom situacijom, a prema nekim informacijama u Ljubljani će protesti biti održani i danas, kad će parlamentu polagati zakletvu novoizabarani slovenački predsednik Borut Pahor.

Slovenija

Slovenija | Foto: Beta

U Ljubljani se juče okupio najveći broj demonstranata - između 5.000 i 10.000, prema različitim izvorima, u Mariboru je, prema navodima medija, bilo oko 1.500 demonstranata, dok policija tvrdi da ih je bilo manje od 1.000.

Predstavnik ljubljanske policijske uprave Janez Ogulin je izjavio je da su protesti u svim gradovima protekli bez izgreda, dok je u Ljubljani policija privela dvojicu demonstranata zbog "nedoličnog ponašanja" i manjeg kršenja odredaba o javnom redu i miru. Organizatori "opštenarodnih" protesta, koji su ljude pozivali da izadju na ulice putem društvene mreže Fejsbuk, najavili su da će se oni nastaviti i iduće nedelje.
Na ljubljanskom Trgu rebublike, koji je nadletao policijski helikopter, demonstranti su uzvikivali "Gotovi ste" i "čak i Hitler je bio izabran". Kako je javila slovenačka agencija STA, učesnici "prvog opštenarodnog ustanka" nosili su slogane sa natpisima "Uzeli ste nam pravo na život" i "Kapitalizam ne funkcioniše! Drugačiji svet je moguć". Među demonstrantima u Ljubljani mogle su se videti i fotografije slovenačkog premijera Janeza Janše, gradonačelnika tog grada Zorana Jankovića i predsednika Ustavnog suda Ernesta Petriča. Demonstranti u Ljubljani su nosili i veliku lutku u obliku žirafe, na kojoj je pisalo "Prsti su duži od mog vrata". Na Trgu Leona Štukelja u Mariboru demonstranti su, izmedju ostalog, zahtevali ostavke svih 45 članova gradske skupštine. Za sada je, kako je javio veb portal 24ur, ostavke podnelo šest članova gradskog veća.
Demonstranati u Novoj Gorici su, između ostalog, tražili ostavku slovenačkog ministra kulture, omladine i sporta Žige Turka, a protesti su održani i u Ptuju, Murskoj Suboti, Postojni i Ajdovščini. U proteklih četiri sedmice, protesti zbog nezadovoljstva politicarima na vlasti i lošom socijalno-ekonomskom situacijom okupili su najviše pristalica u Mariboru i Ljubljani. Iako su proteste javno podržali i pojedini intelektualci, ta masovna okupljanja za sada nisu dobila jasan politički profil. Uprkos tome, slovenački premijer Janez Janša smatra da je odredjeni broj demonstranata izmanipulisala takozvana "stara levica", koja se protivi merama štednje i na taj način želi da destabilizuje njegovu vladu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP