Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BIVŠI PRIPADNIK CIA MEDIJIMA DOSTAVIO PODATKE O INTERNET ŠPIJUNIRANJU

Ofirao CIA I NSA!

Autor: Ekipa Alo! | 11.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Edvard Snouden (29) je čovek koji je uspeo da razotkrije dve najmoćnije obaveštajne agencije na svetu!

Centrala NSA  u Ford Midu u  državi Merilend

Centrala NSA u Ford Midu u državi Merilend

Ovaj Amerikanac je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i javno je preko lista “Gardijan” saopštio da je medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.


Verovao u Obamu!
 

Snouden je rekao da je verovao da će Barak Obama ispuniti svoja obećanja, ali smatra da je nastavio sa politikom svog prethodnika.
- Hteo sam da sve ovo otkrijem još ranije, ali sam sačekao da prođu predsednički izbori u novembru, dodao je bivši pripadnik CIA koji se nada da ga vlast u Hong Kongu neće deportovati u Ameriku, i dodaje da namerava da zatraži azil u nekoj zemlji koja deli vrednosti slobode na internetu, a kao moguću je naveo Island. Dokument koji je on otkrio pokazao je da američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i i-mejlove koji cirkulišu. Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije kao službenik “Buz Alen Hamiltona”, privatne firme koju je angažovalo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu NSA. Prema pisanju “Gardijana”, Snouden je 20. maja napustio SAD i sada se nalazi u jednom hotelu u Hong Kongu.
On je radio u kancelariji NSA na Havajima, i tada je presnimio tajna dokumenta. Pošto je pre tri nedelje uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vreme, napustio je SAD i odleteo u Hong Kong.
- Moj jedini motiv je bio da informišem javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svestan sam da ću propatiti zbog svog postupka - navodi se u intervjuu za „Gardijan“.

- NSA je napravila infrastrukturu koja omogućava da se sve presretne. Ako želim da vidim vaš i-mejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do i-mejlova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari, u kome se snima sve što kažem”, istakao je Snouden.

Na pitanje da li je to što je uradio krivično delo, on je odgovorio da je hipokrizija da vlast protiv njega podiže optužnicu, kada je sama umešana u kriminal.

- Ne očekujem da mi se dogodi bilo šta dobro. Najveći strah koji imam je da će krenuti na moju porodicu, prijatelje, devojku, svakoga sa kim sa bio u vezi - dodao je on.

Neočekuje da  ponovo vidi  svoju kuću: Edvard Snouden

Neočekuje da ponovo vidi svoju kuću: Edvard Snouden | Foto: Reuters


Prema njegovim rečima, NSA je redovno lagala Kongres u svojim izveštajima ne navodeći tačno o kom se nivou špijuniranja u Americi radi.
- Skupljamo više digitalnih podataka o komunikacijama Amerikanaca, nego što to činimo kod Rusa - kazao je Snouden i dodao da SAD špijuniraju skoro sve zemlje na svetu.

Svestan sam rizika!


Ovaj mladić nije isključio ni moguć
nost da završi u američkom zatvoru, ocenivši da se ne može “krenuti protiv najmoćnijih obaveštajnih agencija na svetu, a ne prihvatiti da to nosi rizik”.
- Verujem da će ishod za Ameriku biti pozitivan, bez obzira šta se meni dogodi. Ne očekujem da ponovo vidim svoju kuću, iako bih voleo to - zaključio je Snouden, koji je odrastao u Elizabet Sitiju u Severnoj Karolini. Kasnije se s porodicom preselio u Merilend, blizu centrale NSA u Fort Midu. Kako sam kaže, nije bio učenik odlikaš. Upisao je smer za kompjutere, ali ga nikada nije završio. Godine 2003. prijavio se u vojsku i stupio u program obuke za Specijalne snage.
- Želeo sam da se borim u Iraku, ali većina ljudi koji su nas obučavali bili su opsednuti time da ubijaju Arape, a ne da nekome pomognu – kaže Snouden, i dodaje da je otpušten iz vojske nakon što je slomio nogu tokom obuke. Nakon toga dobio je svoj prvi posao u ustanovi NSA, kao radnik obezbeđenja u jednom od tajnih objekata agencije pri Univerzitetu „Merilend“. Odatle je prešao u CIA gde je radio na IT obezbeđenju. Njegovo razumevanje interneta i talenat za programiranje, omogućili su mu da brzo napreduje, što je iznenađujuće za nekoga ko nije imao ni srednjoškolsku diplomu. Od 2007. do 2009. je radio za CIA, da bi potom prešao u NSA ustanovu u Japanu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP