Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZRAELSKA ARMIJA

Ograničava društvene mreže vojnicima!

Autor: Tanjug | 01.06.2015 - 14:16:00h | Komentara: 0

Suočena s novim "neprijateljem" - društvenim mrežama, izraelska vojska je donela nova pravila kako bi red ustupio mesto haosu i da bi navela vojnike da dobro razmisle pre nego što postave informacije o svom životu u vojnoj bazi, prenose danas mediji.

Izraelski protivraketni sistem „čelična kupola“ u akciji

Izraelski vojnici u akciji kad nisu na društvenim mrežama | Foto: AP

U poslednjih nekoliko godina armija je pretrpela više bura zbog korišćenja tih mreža.
Prošle nedelje je petoro padobranaca kažnjeno jer su objavili snimak na kome se vidi kako u uniformama igraju uz izraelsku pesmu s Evrovozije "Zlatni dečko", dok se u pozadini vidi transportno oklopno vozilo.
Pre godinu dana nekoliko desetina vojnika postavilo je na Fejsbuku svoje fotografije uz poruke solidarnosti s vojnikom, koji je snimio kako repetira oružje na Palestinca.
Vrhunac je bio kada su devojke na odsluženju vojnog roka objavile fotografije na kojima su obnažene i drže oružje, a Eden Aberdžil je na fejsbuku postavila svoju sliku ispred pritvorenih Palestinaca, zavezanih ociju i sa lisicama na rukama.
Potpis pod fotografiju glasio je: "Najlepši period mog života".
Vojni dokument objavljen pre godinu dana s objašnjinima vojnih pravila u odnosu na društvene mreže nije rešio problem.
Autor novog dokumenta je glavni vojni oficir zadužen za obrazovanje, brigadni general Avner Paz -Cuk, koji se konsultovao sa komitetom, osnovanim na osnovu instrukcija bivšeg šefa armije Izraela Benija Ganca.
Ovog puta je vojska tačno odredila šta sme, a šta ne sme da radi vojnik i izraelski mediji komentarišu da je ostalo malo prostora za one koji nameravaju da se prave kako nešto nisu znali. Ko god prekrši pravila biće sudski gonjen i suočiće se sa kaznom.
"Vojnici IDF izraelske odbrambene armije mogu da koriste društvene mreže, uključujući i objavljivanje fotografija u uniformama", navodi se u dokumentu, ali uz čitav niz ograničenja. Centralni deo je da korisnici takvih mreža ne smeju da odaju tajne informacije.
Ne može biti fotografija baza, broja divizija, opreme ili tajnih kretanja trupa. Osim toga naređuje se vojnicima da poštuju ljudsko dostojanstvo i da ne krnje ugled drugog vojnika, druge osobe ili određene grupe.
Na osnovu novih pravila zabranjuje se bilo kakav sadržaj koji će naneti štetu privatnosti pojedinca i naređuje vojnicima da čuvaju reputaciju armije i njen javni imdž.
U dokumentu se navodi da vojnik ne sme da pokazuje vojnu jedinicu, diviziju ili bilo koji aspekt IDF u lošem svetlu ili kao nekompetentnu.
Druga pravilo se odnose na komandante od koji se traži da ličnim primerom pokažu kako se valja vladati i da ne brišu linije između sebe i svojih vojnika, kako u bazi i van nje, tako i na bojnom polju.
"Ako ste komandant divizije ili odreda morate imati na umu da se ne povezujete s vojnicima preko Whatsapp-a", rekao je Paz-Cuk.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP