Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OVAJ NAM JE OPASNO BLIZU!

Ogroman asteroid sutra bi trebalo da prođe pored Zemlje!

Autor: Alo.rs | 26.03.2015 - 10:56:00h | Komentara: 0

Ogroman asteroid prečnika jednog kilometra sutra bi, ako zadrži sadašnju putanju, trebao da prođe pored Zemlje. Ovaj kosmički objekt juri brzinom od oko 37.000 kilometara na sat.

Asteroid

Asteroid | Foto: Profimedia

Asteroid po imenu "2014-YB35" bi, ukoliko promeni kurs i udasri u našu planetu, to učinio silom od čak 15.000 megatona. Primera radi, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je jačinu od 15 kilotona, a najjač ikada napravljena, hidrogenska bomba "Car", 50 megatona. Tek radi poređenja, razaranje koje se 1908. godine desilo u Tunguskoj, u Sibiru, izazvao je meteor od svega 50 metara prečnika, a uništio je oko 80 miliona drveća i prouzročio seizmički udar poput zemljotresa.

Stručnjaci smatraju da je prolazak ovako velikog objekta neobična pojava koja mora da se smatar obziljnom pretnjom. Bil Nejpijer, profesor astronomije na Univerzitetu Bakingemšajr, rekao je da je stručnjacima jasno da bi udar asteroida mogao da ima veoma teške posledice na našu planetu. Naime, u slučaju najgoreg scenarija, udar u našu planetu bi, zavisno od mesta pada, mogao da izazove cunamije, razaranja, zemljotrese i ogromne ljudske žrtve.

S obzirom da je to takvih katalizmi dolazilo često tokom četiri i po milijarde duge istorije Zemlje, stručnjacima smatraju da je samo je pitanje vremena kada će neki asteroid i sličan objekat udariti u Zemlju. Posledice, osim ogromnih razaranja, mogu da budu i neuporedivo veće, čak do ugrožavanja i nestanka samog života na planeti usled promene klimatskih prilika.

Kada je reč o "kamenčini" koja nam je sada relativno blizu, prema programu NASA koji prati objekte blizu Zemlje (Near Earth Object Programme) ona bi u petak trebalo da prođe na oko četiri i po miliona kilometara od zemlje, što je po astronomskim merilima mala udaljenost.

Ipak, eksperti smatraju da bi ovaj asteroid, kojeg je prošle godine prvi uočio "Catalina Sky Survey", trebalo samo da prođe veoma blizu naše planete.

Nadamo se da su u pravu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP