Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Oko Sočija 50.000 vojnika, policajaca i agenata!

Autor: RTS | 07.01.2014 - 16:20:00h | Komentara: 0

Zimske olimpijske igre, koje počinju za nekoliko sedmica, glavni su cilj radikalnih islamista sa Kavkaza, smatra jedan od komandanata ruskih specijalaca Aleksandar Mihajlov. Oko Sočija raspoređeno čak 50.000 vojnika, agenata i policajaca. Grad štiti protivvazdušni sistem S-400, piše Špigl.

Soči

Soči | Foto: Wikipedia

"Soči je glavni cilj terorista... Teroristički napadi u Volgogradu su samo početak", rekao je Špiglu pukovnik Aleksandar Mihajlov, jedan od komandanata specijalne jedinice ruske Federalne službe bezbednosti, FSB.

Mihajlov je uveren da se događaji iz Volgograda, u kojima su ubijene 34, a ranjene 62 osobe, neće ponoviti.
Odluka da se Zimske olimpijske igre organizuju u Sočiju bila je od samog početka, prilično rizična, jer se takmičenja održavaju svega 300 kilometara od zona u kojima su teroristički napadi gotovo svakodnevni.
Kremlj je, zbog toga, oko Sočija rasporedio čitavih 50.000 vojnika, policajaca i agenata, obalom Crnog mora patroliraju podmornice, ceo region nadleću bespilotne letelice, a nebo nad gradom brani novi raketni sistem S-400.
Širu podršku ovim snagama pruža još 170.000 policajaca, koji nadgledaju saobraćajnice.
Njihov zadatak, međutim, nije nimalo jednostavan, jer se grad Soči sa oko 400.000 stanovnika proteže obalom u dužini od nekih 100 kilometara. Olimpijski stadion i većina borilišta nalaze se uz samu obalu, a do Olimpijskog sela dolazi se novom, 70 kilometara dugom prugom.
Glavnu branu teroristima predstavljaju jedinice Specnaz i jedinica Alfa, kojom komanduje pukovnik Mihajlov. Njihova glavna meta, piše Špigl, su radikalni islamisti sa Kavkaza, na čijem se čelu nalazi Doku Umarov, koji zagovara formiranje emirata na severu Kavkaza.
Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da se pod njegovom komandom nalazi oko 600 boraca, organzovanih u 40 grupa. Opasnost predstavlja i oko 400 islamskih boraca koji se trenutno bore na strani ustanika u Siriji.
Tokom prethodne godine ruske snage bezbednosti sprovele su 70 akcija protiv terorista i "ubile oko 260 bandita", uključujući i Murada Kasumova, jednog od glavnih organizatora terorističkih napada u Volgogradu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP