Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LINTA PISAO MINISTRU POLICIJE HRVATSKE

Omogućite Srbima da dođu do dokumenata

Autor: Tanjug | 08.12.2014 - 14:42:00h | Komentara: 0

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je danas otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću.

Miodrag Linta

Miodrag Linta | Foto: FoNet

Pismo je uputio zbog, kako navodi, nezakonitog ponašanja službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici i dela službenika u policijskim stanicama u Hrvatskoj.
Linta je od ministarstva zatražio da to promeni i u praksi pokaže da poštuje ljudska prava i vladavinu prava kao temeljne principe Evropske unije i da prihvati predložene zaključke sa sastanka koji je održan krajem novembra u Upravi za dijasporu i Srbe u regionu, a kojem su prisustvovali i predstavnici Hrvatske.
Na sastanku je, kako navodi Linta u saopštenju, zatraženo da se rok do kada hrvatski državljani koji imaju važeće hrvatske lične karte, a žive u inostranstvu, mogu da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske produži za šest meseci, odnosno do 30. jula sledeće godine.
Zatraženo je i da službenici u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici i deo službenika u policijskim stanicama u Hrvatskoj odmah počnu da primaju prijave za privremeni odlazak, kao što je to predvidjeno Zakonom o prebivalištu.
Takođe, da se prognanim Srbima, koji nemaju važeće hrvatske lične karte, omogući da mogu prijaviti prebivalište i izvaditi nove lične karte na adresi svoje kuće, bilo da je useljiva ili srušena, i na svojoj očevini, kao i da im se omogući da mogu da prijave prebivalište i izvade nove lične karte bez tereneske provere policije.
Zatraženo je i da se prognanim Srbima omogući da mogu prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina, ne samo ličnim odlaskom u nadležnu policijsku stanicu, nego i putem punomoći, kao i da policijski i carinski službenici poštuju propise koji omogućavaju hrvatskim državljanima, koji poseduju važeću hrvatsku ličnu kartu, da imaju pravo da upravljaju vozilima srpskih ili drugih stranih registrarskih tablica ako borave manje od šest meseci godišnje u Hrvatskoj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP