Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ALKOHOLIČAR I ŽENSKAROŠ

On je promenio tok Drugog svetskog rata!

Autor: express.hr | 02.06.2015 - 10:56:00h | Komentara: 0

Rihard Zorge bio je nemački novinar smešten u Japanu, koji je radio za SSSR i odavao japanske i nacističke planove.

Ričard Zorge

Ričard Zorge | Foto: Wikipedia

Nedavno je u jednom antikvitetu u Tokiju pronađena razglednica koju je 1938. godine tadašnji nacistički ministar spoljašnjih poslova Joahim von Ribentrop poslao Rihardu Zorgeu, koji je u to vreme u Japanu radio kao novinar za nemačke novine, piše "Washington post".
Ribentrop je u razglednici čestitao Zorgeu 43. rođendan i pohvalio njegov “izvanredan doprinos” u nemačkoj ambasadi u Tokiju.
Zorge je u to vreme zaista radio punom parom, ali ne za naciste! On je, naime, bio tajni sovjetski agent koji je trebalo da izgradi mrežu komunističkih špijuna u Tokiju. Akciju su vodili on i levičarski japanski novinar Hocumi Ozaki, a imali su zadatak da detaljno prate i javljaju sve o kretanju japanskih trupa sovjetskim vlastima.
Navodno su čak javili Staljinu za predstojeće japanske napade na Perl Harbor dva meseca pre nego što su se dogodili.
Dva najvažnija podatka koja je Zorge dojavio Moskvi 1941. godine bila su to da nacisti gomilaju vojsku na istočnom frontu pripremajući se za ofanzivu protiv Rusa kojom bi prekinuli pakt o nenapadanju iz 1939. godine, i da će Japan, uprkos savezu s nacistima, usredsrediti svoje trupe na Kinu i jugoistočnu Aziju. Odluka o tome da li će Japan otvoriti novi front prema Rusiji zavisila je od toga koliko će uspešni biti nacisti s druge strane.
Nakon nekog vremena Zorge je postao uveren da Japan ima pune ruke posla i da planira napad na SAD, pa je u septembru 1941. dojavio Moskvi da ne postoje šanse da krene u napad na SSSR.
Iako je Staljin pre toga ignorisao Zorgeova upozorenja, ovaj put mu je poverovao. Upravo zato Sovjeti su prebacili veliki deo svojih rezervi s dalekog istoka na zapad.
– Ta moćna pojačanja promenila su tok bitke za Moskvu u prvoj nedelji decembra 1941. godine, a istovremeno je Japan napao Perl Harbor – napisao je istoričar Stjuart Goldmen.
Očajnički otpor koji su Sovjeti tada pružili nacistima bio je, prema mišljenju mnogih, odlučujući faktor u pobedi Saveznika koja je usledila nekoliko godina kasnije. A zahvaljujući informacijama koje je pružio, Zorge je i više nego zaslužio svoje vrhovno mesto u istoriji špijunaže.

Razglednica iz 1938. godine: Ričard Zorge

Razglednica iz 1938. godine: Ričard Zorge | Foto: Wikipedia

Iako je u to vreme bio teški alkoholičar, za vreme boravka u Berlinu suzdržavao se od pića kako ne bi slučajno otkrio nešto o tome čime se bavi. Iako je zbog toga mogao da deluje sumnjivo, zahvaljujući samodisciplini zaradio je poverenje nacističkih izvora.
– To je bila najhrabrija stvar koju sam ikada učinio. Nikad neću moći dovoljno da popijem da nadoknadim to vreme – navodno je posle rekao Hede Masing, austrijskoj glumici koja je takođe bila sovjetski tajni agent i koja se nakon rata preselila u SAD.
Do 1939. godine Zorge je bio smešten u Japanu, gde se priključio nemačkim i japanskim diplomatskim krugovima. U oktobru 1941. Japanci su ga napokon “pročitali”, pa su on i njegove kolege izdajnici uhapšeni. Tri godine kasnije je i obešen.
Sve do hapšenja ovaj privlačan muškarac živeo je lagodnim životom, punim zabave i lepih žena, na čemu su mu mnogi zavideli. Ijan Fleming, čuveni britanski pisac i autor serije romana o Džejmsu Bondu izjavio je da Zorgea smatra najznačajnijim špijunom u istoriji čovečanstva.

Majka Ruskinja, otac Nemac!

Rihard Zorge rodio se u današnjem Azerbejdžanu. Majka mu je bila Ruskinja, a otac nemački inženjer. Odrastao je u Nemačkoj, a dok se oporavljao od ranjavanja u Prvom svetskom ratu, razvio je simpatije prema marksistima, pa je sledeću deceniju proveo putujući između Sovjetskog Saveza i Nemačke, ali i ostavljajući za sobom niz supruga i ljubavnica s obe strane. Napokon se pridružio obaveštajcima Crvene armije, nakon čega je počeo da gradi karijeru u Berlinu, gde je postao član fašističke stranke.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP