Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAJUSPEŠNIJI MILIJARDERI

Oni su na čelu najvećih evropskih imperija!

Autor: Blic | 02.09.2014 - 08:36:00h | Komentara: 0

Sa bogatstvom od 62 milijarde dolara, vlasnik “Zare” Amansio Ortega predvodi listu najbogatijih Evropljana čiji su brendovi popularni u celom svetu.

Godine ulaganja i mudre poslovne odluke pretvorili su ih u milijardere, a gotovo da ne postoji osoba koja nije čula bar za jedan od njihovih proizvoda. Vlasnici “Lidla”, “Hajnekena” i drugih kompanija ne eksponiraju se preterano u javnosti i radije puštaju da brojke govore same za sebe.


Austrijanac Ditrih Matešic se zahvaljujući brendu „red bul“ svrstao među najuspešnije evropske preduzetnike i sada poseduje devet milijardi dolara. Kjeld Kirk Kristijansen iz Danske svoje bogatstvo od 10 milijardi izgradio je na „lego“ kockama, a osim prodaje igračaka, zarađuje i od zabavnih parkova u Danskoj, Engleskoj, Nemačkoj i Kaliforniji.

Amansio Ortega

Amansio Ortega | Foto: Profimedia.rs

Amansio Ortega (62 milijarde) - Španija

Pod okriljem njegove španske modne kompanije “Inditeks” su poznate marke garderobe “zara”, “masimo duti”, “berška” i “stradivarijus”. Ortegina grupacija je najviše profitirala zahvaljujući strategiji širenja poslovanja na Aziju. Samo 22 odsto svoje robe “Inditeks” plasira u Španiju.

Lilijen Betenkur

Lilijen Betenkur | Foto: Profimedia.rs

Lilijen Betenkur (37 milijardi) - Francuska

Vlasnica kozmetičkog lanca “Loreal” poseduje i deo kompanije “Nestle” i ne mora da brine o novcu jer će se šminka i čokolada uvek dobro prodavati. Problem je, međutim, u njenoj starosti, jer u 91. godini pati od demencije i teško upravlja kompanijom koja je najveća na svetu u oblasti kozmetike.

Mikele Ferero

Mikele Ferero | Foto: facebook / Michele Ferrero

Mikele Ferero (27 milijardi) - Italija

“Kralj slatkiša” upravlja brendovima kao što su “nutela”, “kinder”, “ferero rošer” i “tik-tak”. Kompaniju je nasledio od oca Pjetra, koji je počeo da pravi čokoladni namaz “nutela” posle Drugog svetskog rata, kada je procvetala trgovina kakaoom. U 2012. je zaradio 10,5 milijardi dolara.

Diter Švarc

Diter Švarc | Foto: Blic


Diter Švarc (21 milijarda) - Nemačka

Vlasnik „Švarc“ grupe je izvršni direktor lanaca supermarketa „Lidl“ i „Kaufland“. Kontrolu nad kompanijom je preuzeo nakon očeve smrti 1977. i sada nadgleda više od 9.800 “Lidl” marketa i 1.070 “Kaufland” prodavnica u 26 evropskih zemalja. Vrlo je povučen i u medijima navodno postoje svega dve njegove fotografije.

Džerald Grosvenor

Džerald Grosvenor | Foto: Blic


Džerald Grosvenor (13 milijardi) - Velika Britanija

Vojvoda od Vestminstera Džerald Kevendiš Grosvenor je vlasnik nekoliko stotina nekretnina, i sam poseduje istu količinu novca kao i 10 odsto najsiromašnijeg britanskog stanovništva. U vlasništvu porodice Grosvenor je 77 hektara zemljišta u Londonu, 39.000 hektara zemlje u Škotskoj i 13.000 hektara u Španiji.

Šarlin de Karvaljo

Šarlin de Karvaljo | Foto: Blic


Šarlin de Karvaljo (11 milijardi) - Holandija

Vlasnica je većine akcija u trećem najvećem svetskom proizvođaču piva. Živi u Velikoj Britaniji gde, prema “Sandej tajmsu”, spada među deset najbogatijih. Nakon smrti oca biznismena, nasledila je bogatstvo od pet milijardi dolara i konstantno ga uvećava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP